GO Blog | EF Slovensko
Najnovšie správy o cestovaní, jazykovom vzdelávaní a kultúre od EF Education First.
MenuBrožúrka zdarma

Halloween je tu! 13 faktov o tomto sviatku

Halloween je tu! 13 faktov o tomto sviatku

Hoci sa u nás Halloween spája skôr so Sviatkom všetkých svätých, ktorý je 1. novembra, určite sa nájdu fanúšikovia aj tejto udalosti. Strašidelné domy, hrôzostrašné kostými, vyrezávanie tekvíc, ohňostroje a sladkosti. Aj kvôli tomuto milujú Halloween hlavne obyvatelia Spojených štátov. My tu máme 13 faktov o tomto sviatku, ktorý sa oslavuje 31. októbra.

1. Kde bolo tam bolo...

... bol raz jeden Halloween. A verte či nie, nevznikol v továrni na cukrovinky, ale pred 2000 rokmi v Írsku. Tam slávili staroveký keltský sviatok Samhain, pri ktorom ľudia pálili vatru a obliekli sa do kostýmov aby odohnali duchov.

2. Živý alebo mŕtvy

Sviatok Samhain bol aj oslavou končiaceho sa obdobia žatvy a zberu. Verilo sa, že 31.októbra sa hranice medzi svetom živých a mŕtvych jemne rozmažú a mŕtvi ožijú a spôsobia zmätok medzi živými. Preto živí nosili masky a kostými, aby mŕtvych vystrašili.

3. $$$

Hneď po Vianociach je Halloween druhý najkomerčnejší sviatok v USA. Američania priemerne minú okolo $6,9 bilióna dolárov na Halloween (v roku 2021 to bolo dokonca $10.14 bilióna dolárov) - najviac na cukrovinky, kostými a párty.

4. Čo má Titanic spoločné s týmto sviatkom?

Z celkovej sumy, ktorú Američania minú na Halloween, utratia za cukrovinky a skladkosti v takej hmotnosti, že by sa nimi dalo naplniť až 6 lodí veľkosťou Titanicu. A koľko z týchto sladkostí zje priemerne jeden Američan? Približne 1,5 kilogramu, čo je váha jednej malej čivavy v halloweenskom kostýme.

5. Kalorický nadbytok

Sladkosti, ktoré deti v tento sviatok dostávajú im na štíhlej línii rozhodne nepridávajú. Na Halloween vedia zjesť až 7000 kalórií, čo je rovnako ako by malo napríklad 13 Big Macov, alebo 66 banánov.

6. Booooo

Ak sa bojíte Halloweenu, môžete trpieť chorobou zvanou Samhainophobia. Ľudia s touto diagnózou sa cítia úzkostne keď rozmýšľajú alebo zažijú čokoľvek spojené s Halloweenom. Mnohým to spôsobili práve rôzne traumatické situácie, ktoré sa im v spojitosti s týmto sviatkom stali v minulosti.

7. Ktorá čarodejnica?

Povráva sa, že ak si oblečiete veci naruby a budete chodiť dozadu na Halloween, uvidíte o polnoci čarodejnicu lietať na svojej metle. Ľudia verili, že čarodejnice boli diablom alebo ním boli posadnuté.

8. Veľká stará tekvica

Najťažšia tekvica na svete vyrástla Stefanovi Cutrupimu z Talianska a vážila 1226 kilogramov. Zapísaná do Ginnessovej knihy rekordov bola v septembri 2021. Tento rok sa stanovil rekord aj v USA, kedy muž z Minnesoty vypestoval tekvicu, ktorá vážila 1161 kilogramov.

9. Vyrezávanie tekvice

Aj vyrezávanie tekvíc neodmysliteľne patrí k Halloweenu. Podľa tých, ktorí ich vyrobili, lampióny predstavovali buď duchov alebo nadprirodzené bytosti a používali sa na odohnanie zlých duchov. Používajú sa aj na vystrašenie ľudí alebo sa dávajú na parapety aby udržali zlé sily mimo domova.

10. Dodržujte pravidlá

´´Trick-or-treating´´ je naozaj iba pre deti! Niektoré mestá v USA to dokonca zakázali deťom, ktoré majú viac ako 12 rokov. Niekde dokonca tínedžeri môžu dostať pokutu až do výšky $1000.

11. Pavúky

Nebojte sa ak uvidíte pavúka na Halloween. Verí sa, že je to duch zosnulého blízkeho človeka, ktorý na vás dohliada.

12. Najväčšia párty

Vďaka svojským obyvateľom New Yorku sa môžete v tomto meste cítiť, ako keby mali maškarnú párty každý deň, no v obodbí Halloweenu vedia zájsť ešte oveľa ďalej. Každoročný Halloweensky sprievod v Greenwich Village je naväčším sprievodom na svete, kde môžu účastníci predviesť svoje divoké a kreatívne kostými. Hlavnými hviezdami sú však nadrozmerné bábky, ktoré ovládajú dobrovoľníci.

13. Filmová noc

Filmov s Halloweenskou tematikou je neskutočné množstvo, takže čo tak usporiadať filmový maratón? Pripravte dobré jedlo, nápoje a poprípade aj spoločenské hry. Pozvite známych, oblečte sa do kostýmov a užite si pekný večer.

Naučte sa nový jazykZistite viac
Získajte najnovšie informácie o cestovaní, jazykovom vzdelávaní a kultúre v GO newslettriZaregistrujte sa