GO Blog | EF Slovensko
Najnovšie správy o cestovaní, jazykovom vzdelávaní a kultúre od EF Education First.
MenuBrožúrka zdarma

Si plynulý v cudzom jazyku ak…

Si plynulý v cudzom jazyku ak…

Potom, čo ste po určitú dobu žili v zahraničí- ponorený do inej kultúry, histórie a jazyka – sa budete cítiť skvele. Vaši priatelia sú nativer speakers, chodíte nakupovať, pracovať či si objednávate jedlo v cudzom jazyku. Už sa necítite ako potácajúci sa nováčik ako keď ste po prvýkrát prišli. V skutočnosti, máte fantastický pocit- a to pokiaľ sa priateľ nespýta “Takže rozprávaš plynule?”

Rozprávaš?

Myšlienka plynulosti je ťažko postrehnuteľná. Mnohí ľudia – najmä tí, ktorí sa nenaučili cudzí jazyk – považujú plynulosť za prehltnutie slovníka a komunikáciu 100 percent perfektnú po celý čas, bez chyb alebo straty slov.Ale ak je to tak, mohol by si tvrdiť že hovoríš ‘plynule’ vo svojom rodnom jazyku? Nemyslím si.

Namiesto toho, považujme plynulost ako schopnosť komunikovať rýchlo, ľahko a “plynulo” v rámci rôznych foriem a s rôznymi ľuďmi.

Tak, rozprávaš plynulo?

Ako to môžeš teda posúdiť? Našťastie existuje mnoho spôsobov, ako to zistiť. Tu je sedem znakov ktoré sme zaznamenali v priebehu rokov.

1. Ľudia už kvôli Vám nemenia spôsob rozprávania

Keď ste sa začali učiť cudzí jazyk, všetko bolo tak mätúce, že aj jednoduchý rozhovor pripadal ako odysea. Vaše obrovské, vystrašené oči a zakoktané odpovede vám dali známku začiatočníka a každý znateľne spomalili svoj prejav aby vám umožnil držať krok. Skutočnosť, že sa toto už nedeje, je veľkým indikátorom toho, že ste na dobrej ceste k plynulosti.

2. Môžete odpočúvať rozhovor

Teraz keď ste plynulý a sedíte v kaviarni alebo na námestí, okolité konverzácie už okolo vás neplynú bez povšimnutia. Namiesto toho môžete aktívne odpočúvať zaujímavé detaily zo života druhých ľudí. Tento míľnik je veľmi podstatný, pretože znamená, že môžete pochopiť ľudí, bez toho aby sa na ne pozreli a spoliehali sa na gestá či mimiku tváre.

3. Svet humoru je vám otvorený

Stand-up comedy kluby? Televíziou vysielané comedy festivaly? Ľahké!

Zatiaľ čo predtým ste potrebovali každý vtip trpezlivo vysvetliť, teraz ich chápete jednoducho. Keď sa to začne diať, buďte na seba hrdý. Je to veľký okamih vo vašom živote ako študenta cudzieho jazyka, pretože to znamená, že špecifické odtiene kultúry sa vám začínajú odhaľovať.

4. Čítate alebo počujete niečo bez “povšimnutia” jazyka

Toto sa vám mohlo zdať nemožné keď ste boli začiatočník. Ale teraz, už niekoľko krát ste si všimli, že prečítate pár odsekov textu či večerných správ, bez toho aby ste si vôbec uvedomili, akým jazykom bol obsah napísaný! Je to úžasný míľnik a ukazuje, že môžete len tak prepnúť medzi materinským a cudzím jazykom.

5. Návšteva banky (doktora, účtovníka atď.) vás už nevystraší

Než ste sa stali plynulými v cudzom jazyku, myšlienka na návštevu ordinácie vás naplňovala hrôzou. Čo ak by ste nemohli vysvetliť svoje príznaky a boli by vám predpísané laxatíva namiesto antibiotík? Tieto dni sú už dávno preč. Rozhovory s bankovou úradníčkou, pracovníkom pošty či technikom vám už nerobia problém.

6. Poznáte nadávky

Domáci často milujú učiť cudzincov nadávky. Keď ste prvýkrát počul tieto frázy, asi vám pravdepodobne zneli zvláštne. Avšak teraz, nielenže tie slová poznáte ale viete ich použiť rovnako ako miestni obyvatelia. Aj keď nenadávate, už len fakt, že by ste mohli tieto slova použiť v cudzom jazyku je dôležité!

7. Ste si vedomí svojich chýb

Ľudia, ktorí sú “plynulý” v cudzom jazyku robia chyby stále. Rozdiel je v tom, že sú schopný postrehnúť danú chybu a rýchlo sa opraviť. Opäť platí, buďte na seba hrdý – táto zručnosť je veľa svetelných rokov ďaleko od tých pokročilých študentov, ktorí spravidla nemajú ešte vyvinutú túto sebakontrolu.

Naučte sa cudzí jazyk v zahraničíZistite viac
Získajte najnovšie informácie o cestovaní, jazykovom vzdelávaní a kultúre v GO newslettriZaregistrujte sa