GO Blog | EF Slovensko
Najnovšie správy o cestovaní, jazykovom vzdelávaní a kultúre od EF Education First.
MenuBrožúrka zdarma

Ako sa naučiť jazyk rýchlejšie: 4 ľahké techniky

Ako sa naučiť jazyk rýchlejšie: 4 ľahké techniky

Dychtíte za študiom v Španielsku, výletom okolo USA, alebo strávením leta surfovaním na Hawaii či získaním čo najviac skúseností a preto ste sa rozhodli navštíviť aj jazykové kurzy. Ako sedíte v triede, snažíte sa zapamätať nové slovíčka a myslíte si: “Toto nezvládnem.” Verte, že my vás chápeme.

Učenie sa nového jazyka nie je jednoduché ako príprava rannej kávy – ale nie je ani nemožné. Máme pre vás štyri ľahké spôsoby ako sa rýchlejšie naučiť nový jazyk.

Tak ako všetko nové aj učenie cudzieho jazyka vyžaduje odhodlanie. Pamätajte si, že tieto techniky nie sú tipy či triky. Ale sú efektívne a na to, aby ste videli ako veľmi, je ich treba začať používať. Pripravený?

1. Rozprávaj sa s ľuďmi

Vzhľadom k tomu, že sme začali používať rôzne technické zariadenia, nadobudli sme predstavu, že všetko sa dá naučiť a precvičiť bez osobnej interakcie. Chcete získať magisterský titul? Zapíšte sa do on-line kurzu. Potrebujete dobrý recept? Vyhľadajte ho. Chcete sa naučiť cudzí jazyk? Nainštalujte si aplikáciu. Je pravda, že internet môže pomôcť v zlepšení slovnej zásoby a aby ste sa cítili istejšie, ale ak nevyslovíte ani slovo, zabudnite na to, že sa daný jazyk naučíte. Musíte hovoriť s ľuďmi ktorých materinský jazyk sa chcete naučiť (a čím skôr tým lepšie!).

Teraz, skôr ako sa vzdáte svojich cestovateľských plánov, nezúfajte. Rozprávanie sa s cudzincami nemusí byť desivé a ťažké. Skúste si nájsť partnera na jazyk vo svojom meste a vyberte sa spolu na kávu alebo sa zapíšte na online kurz. Ak chcete svoje štúdium skombinovať so vzrušujúcim zážitkom a nezabudnuteľnou skúsenosťou vyberte sa do zahraničia a zažite jazyk na vlastnej koži. Čokoľvek urobíte, začnite skôr ako si myslíte, že ste pripravený. Pamätajte, jazyky sú vytvorené aby sa rozprávali.

2. používaj nové slová

Mnoho študentov cudzích jazykov si svedomito zapisuje nové slovíčka do svojich zošitov, ale nikdy ich nepoužijú v reálnom živote. Hoci zapisovanie nových slovíčok je skvelý zvyk samo o sebe to nie je postačujúce. Ako sa hovorí, use it or lose it! Takže nabudúce keď budete počuť exotické slovo, nie len že si ho zapíšete ale snažte sa, aby ste ho používali čo najviac. Povedzte ho, napíšte vo vete, nájdite jeho podstatné meno, sloveso alebo prídavné meno či ho použite v konverzácií so svojím priateľom. Táto technika dáva novej slovnej zásobe zaužívaný kontext a a rýchlejšie si ju zapamätáte.

3. Pýtaj sa veľa otázok

Nebuďte plachý, obsedantno poznámky si robiaci člen skupiny v zadnej časti triedy: učitelia milujú študentov, ktorí kladú dobré otázky! Neviete, čo sa pýtať? Napíšte si zoznam základných otázok na zadnú časti svojho zošita a použite ich v triede. Pamätajte si, že najlepšie otázky vám poskytnú viac informácií, alebo utriedia pochybnosti.

Pár dobrých je “Ako znie podstatné meno / sloveso / prídavné meno tohto slova?” “Používa sa toto slovo vo formálnych alebo neformálnych situáciách?” “Môžete prosím navrhnúť nejaké synonymá / antonymá?”, Alebo (ak je váš nový jazyk používaný v rôznych krajinách) “Majú tieto slová rovnaký význam v Chile / Španielsku / Hondurase?” Ak nenavštevujete jazykové kurzy, nebojte sa! Pridajte svoje otázky na fóra (vyskúšajte napríklad Wordreference.com).

4. Začnite s tým čo naozaj potrebujete

Predstavte si, že ste pristáli v Madride, pripravení začať semester v zahraničí a hovoriť so skutočnými Španielmi. Premýšľajte o tom, ako by tieto rozhovory prebiehali. Určite sa hneď neponoríte do hlbokej a zmysluplnej konverzácie o umení alebo politike, nie? Na naštartovanie svojich prvých dni a týždňov v zahraničí, premýšľajte skôr o situáciách, ktoré budete pravdepodobne mať. Napríklad: Stratil/a som sa (témy: cestovanie po meste, verejná doprava, mestské pamiatky). Som hladný/á (témy: objednanie jedla, nakupovanie). Chcem sa spriateliť (témy: pýtanie sa osobných otázk, rozhovor o rodine a priateľoch). Akonáhle si určíte oblasť slovnej zásoby, zamerajte sa na ňu. Pôjde vám to oveľa hladšie!

Naučte sa cudzí jazyk v zahraničíZistite viac
Získajte najnovšie informácie o cestovaní, jazykovom vzdelávaní a kultúre v GO newslettriZaregistrujte sa