GO Blog | EF Slovensko
Najnovšie správy o cestovaní, jazykovom vzdelávaní a kultúre od EF Education First.
MenuBrožúrka zdarma

10 tipov ako správne začať svoj jazykový pobyt

10 tipov ako správne začať svoj jazykový pobyt

Ak čítate tento článok, možno sa práve pripravujete na vaše ďalšie dobrodružstvo vo vysnenej destinácii alebo ste už priamo v centre diania na opačnom konci zemegule. Treba si uvedomiť, že je úplne v poriadku byť ohromený a máť mierne obavy ako to všetko zvládnete. Všetci máme na začiatku rovnaké pocity!

Rozhodnúť sa vycestovať do zahraničia na jazykový pobyt je skúsenosť a zážitok na celý život a zvyknúť si a prispôsobiť sa novému prostrediu môže byť jedna z najväčších výziev, ktorým budete čeliť. Už prvé dni ukážu akým smerom sa bude vaša nová skúsenosť uberať, a preto je tu pre vás zopár tipov a rád ako vyťažiť z prvých dní čo najviac a naladiť sa na tú správnu vlnu.

1. Spravte si malý prieskum

Sledujte EF na sociálnych médiách ako sú Instagram či Tik-Tok, kde školy ale aj študenti zdieľajú svoje zážitky a skúsenosti a prinášajú tak inšpiráciu čo zažiť a vidieť priamo v destinácii. Na našom Instagrame @efslovensko pridávame užitočné informácie, aktuálne ponuky a v highlights nájdete fotografie a videá priamo od našich študentov z destinácií.

Tip1: Stiahnite si aplikáciu Campus Connect, kde uvidíte svoj rozvrh hodín, dostanete dôležité upozornenia a viete sa prihlásiť na zábavné aktivity, ktoré pripravuje každá EF škola

2. Prispôsobte sa

Ak cestujete na opačnú stranu zeme a do iného časového pásma, vaše telo a myseľ budú mať čo dohánať. Jet lag však trvá len dočasne a na nastavenie vašich vnútorných hodín potrebujete len chvíľu času. Prvý týždeň v škole bude jeden z najrušnejších tak nezabúdajte na dostatočný odpočinok.

Tip2: Nezabudnite si spraviť jazykový test v Campus Connect aplikácii ešte pred cestou. Určite ho nechcete robiť v prvý deň v škole a s jet lagom. :)

3. Zabývajte sa

Usporiadajte si veci tak aby ste sa aj v novom prostredí cítili ako doma. Aj malé drobnosti ako vybalenie sa a zorganizovanie vecí vám môžu pomôcť cítiť sa lepšie a nebudete toľko smútiť za domovom.

Tip3: Vyberte si zopár vecí, ktoré vám budú pripomínať domov a nové prostredie zútulnia, ale nechajte si miesto aj na nové spomienky. Tých určite získate veľmi veľa!

4. Objavujte

Aj keď môžete na prvý pohľad vyzerať ako turista, ktorý blúdi dookola s mapou, nie je lepší spôsob ako spoznať nové miesto než prechádzkami v okolí. Hľadajte dôležité budovy, preskúmajte svoje nové susedstvo, navštívte múzeá a národné parky. Možno tak nájdete aj zaujímavé reštaurácie, kaviarne alebo obchodíky, ktoré budú stať za to.

Tip4: Využívanie hromadnej dopravy a zorientovanie sa v novom meste dá zabrať. Našťastie, väčšina veľkých miest má rôzne mapky alebo aplikácie, ktoré si viete jednoducho stiahnuť zadarmo do telefónu.

5. Pýtajte sa

Vaše prvé dni v škole budú určite rušné. Dostanete množstvo informácií, ktoré budete musieť vstrebať v novom jazyku. Ale nebojte sa: EF tím je tu pre vás aby vám pomohol, takže ak niečo potrebujete alebo niečomu nerozumiete, opýtajte sa. Nič také ako hlúpa otázka neexistuje, takže nemajte strach. :)

Tip5: Tu je niekoľko užitočných vecí, ktoré sa oplatí zobrať so sebou do školy: externá nabíjačka na telefón, pero, notebook či fľaša na vodu.

6. Robte chyby

Snažte sa čo najviac rozprávať lokálnym jazykom, ktorý ste sa prišli naučiť a nebojte sa robiť chyby. Každý, kto prišiel na jazykový pobyt je v rovnakej pozícii ako vy, takže je to úplne normálne.

Tip6: nastavte si telefón na lokálny jazyk a objavte nové slovíčka

7. Hovorte áno

Je čas nechať zažiariť vaše vnútorné extrovertné ja. Buďte spoločenský, priateľský, snažte sa komunikovať a tráviť čas s ostatnými EF študentmi a spoznajte čo najviac ľudí. Ak vás niekto pozve na kávu alebo sa pôjde na pláž, choďte do toho! Naučiť sa nový jazyk je to, prečo ste tu, ale sú to práve noví priatelia, vďaka ktorým to bude skutočne výnimočné.

Tip7: Stretnete mnoho ľudí z rôznych kultúr a niektoré národnosti možno úplne po prvý krát. Nezabudnite byť vždy otvorení a rešpektujte ostatných.

8. Buďte v kontakte

Je dôležité nadväzovať nové kontakty, ale netreba zabúdať na tých, ktorých máme doma. Zdieľajte svoje pocity a dojmy so svojimi najbližšími, pošlite im fotky a porozprávajte im, čo všetko ste zažili.

Tip8: Kúpte si lokálnu SIM kartu. Viete ju kúpť v každej EF škole za zvýhodnenú cenu.

9. Robte to ako Rimania

Ponoríte sa do inej kultúry s vlastnou históriou, životným štýlom a etiketou. Toto je tá zábavná časť študovania v zahraničí. Interakcia s čo najviac ľuďmi vám pomôže lepšie pochopiť novú miestnu kultúru.

Tip9: Prijmite miestnu kultúru a naučte sa vážiť si veci, ktoré máte s hostiteľskou krajinou spoločné. Môžete si prečítať knihy alebo pozrieť si filmy, ktoré s daným miestom súvisia.

10. Je to iba začiatok

Zvyknúť si na nové veci a odlišnosti trvá určitý čas. Nenechajte sa odradiť ak vaše prvé dni v škole nepôjdu podľa očakávaní. Majte na pamäti, že máte dostatok času aby ste sa v novej krajine cítili ako doma a našli si nových kamarátov na celý život. To vám môžeme sľúbiť!

Naučte sa nový jazykZistite viac
Získajte najnovšie informácie o cestovaní, jazykovom vzdelávaní a kultúre v GO newslettriZaregistrujte sa