GO Blog | EF Slovensko
Najnovšie správy o cestovaní, jazykovom vzdelávaní a kultúre od EF Education First.
MenuBrožúrka zdarma

Dávid: Moja cesta od študenta cez ambasádorstvo až po dream job

Dávid: Moja cesta od študenta cez ambasádorstvo až po dream job

Všetky sny sa môžu splniť a týmto dôkazom je aj 20-ročný Dávid. Ešte ako študent strednej školy vycestoval na svoj prvý jazykový pobyt do zahraničia a to mu zmenilo od základov celý život. Aká bola jeho cesta, plná cestovania a spoznávania iných kultúr až po prácu v globálnej vzdelávacej spoločnosti, Vám prezradí v nasledujúcich riadkoch.

Prečo si sa rozhodol ísť na Maltu? A prečo práve cez spoločnosť EF?

Už dlhšie som sledoval EF na ich Instagrame. Veľmi sa mi páčili príbehy študentov, ktorí vycestovali sa učiť jazyk a spoznávali cez svoje zážitky nové miesta a iné kultúry. Navyše ma veľmi ma oslovila možnosť stať sa EF ambasádorom. Tento program ponúka zaujímavé možnosti ďalšieho rastu a spája rovnako zmýšľajúcich mladých ľudí, ktorí radi cestujú.

EF ponúka destinácie po celom svete, ty si sa rozhodol pre Maltu. Čím ťa tento stredomorsky ostrov zaujal?  

Malta bola pre mňa vysnívaná destinácia dlhšiu dobu. Mám rád slnko, more a palmy. Ideálne spojenie bolo ísť na pobyt a zároveň sa zlepšiť pre maturitou na poslednú chvíľu v angličtine. Rodičia ma v mojom zámere plne podporili. Všetko som si ale vybavoval s agentúrou sám. Moja mama prišla prvýkrát do kancelárie v Bratislave až keď ma prišla pozrieť do práce.

Čo sa ti na Malte najviac páčilo?

Malta ma oslovila ako celá krajina. Má krásne pláže, slnko svieti skoro celý rok. Centrum mesta je plné kaviarní a barov. Na ostrove žije veľa cudzincov, všade sa dá dohovoriť po anglicky. Samotní Malťania sú stále usmiati a veselí, užívajú si život plnými dúškami a sú veľmi podobní Talianom a Španielom. Ostrov je ideálnym miestom na strávenie letnej dovolenky. Dlho som doma nevydržal. Mesiac po pobyte som aj ja išiel naspäť na Maltu na pár dní na dovolenku. Tento životný štýl mi jednoducho vyhovuje.

EF má vlastnú výučbovú metódu, ktorú garantuje pokrok o jednu EF úroveň za 6 týždňov.

Výučba prebieha interaktívnou a hravou formou. Nie je to tak, že dostaneš stĺpček slovíčok, ktoré sa musíš naučiť, ale je to viac zamerané na konverzáciu a na učenie sa zábavným spôsobom. Za mňa to bolo super, lebo to nebolo ako klasické učenie sa ako som bol zvyknutý na Slovensku. Učitelia sú priateľskí a podporujúci. Už po dvoch týždňoch som cítil zlepšenie. Mal som širšiu slovnú zásobu a viac som si veril pri rozprávaní nielen v triede ale aj v každodenných situáciách.  

Čo tvoj obľúbený predmet?

Ťažko povedať, ktorý bol môj obľúbený predmet, bavilo ma všetko. Osobne sa mi páčili ale najmä projektové hodiny. Tie prebiehali tak, že sme sa rozdelili do malých skupiniek a pracovali sme v tíme na zadaní s konkrétnou témou. Na konci hodiny sme odprezentovali, čo sme si pripravili. Témy boli vždy zaujímavé a aktuálne. Veľa som sa naučil aj o iných kultúrach a zvykoch, keďže som mal v triede spolužiakov z celého sveta.

Čo si robil po vyučovaní?

EF má v ponuke v rámci pobytov aj široký výber aktivít, ktoré sú počas celého dňa. Ja som na Malte absolvoval všetko čo sa dalo. Bol som sa pozrieť napríklad v dedinke Pepka námorníka, na celodennom výlete na ostrove Gozo a samozrejme som využil aj všetky dostupné aktivity v priestoroch školy, na ktorých som si tiež precvičil angličtinu. Alebo sme s kamarátmi vybehli len tak do mesta alebo na pláž.

Už si spomenul, že si mal spolužiakov z celého sveta. Z ktorých krajín boli?

Keďže EF má zastúpenie naozaj po celom svete, tak aj spolužiakov som mal z rôznych kútov sveta. Veľa spolužiakov bolo napríklad z Južnej Ameriky, najmä Mexika. Keďže prostredie v škole bolo priateľské a všetci boli všetkému otvorení, nemali sme problém s ničím. Rýchlo sa budovali priateľstvá. To je tiež pridaná hodnota EF. Že tam nejdeš iba za učením, ale spoznáš kopec nových ľudí z rôznych krajín. S niektorými som zostal som v kontakte doteraz. Sledujeme sa na Instagrame a raz za čas si napíšeme.

Tvoje cesty s EF sa ale neskončili pri Malte.

Nie, neskončili. V auguste tohto roka som vycestoval na svoj ďalší pobyt a to do Kapského Mesta. Tentokrát som išiel za výmenu bodov, ktoré som získal v ambasádorskom programe. Pred cestou som mal veľký rešpekt. Predsa len ísť sám do Južnej Afriky si vyžaduje určitú odvahu. Prípravy boli veľké. Rozprával som sa s niektorými našimi študentmi, ktorí už v tejto destinácii boli, aby som sa čo najlepšie pripravil a mal nastavené správne očakávania. Táto destinácia je častokrát prezentovaná ako nebezpečná a nie vhodná na sólo cestovanie. Musím ale povedať, že to čo som tam zažil úplne prekonalo moje očakávania.

V čom?  

Ak príroda na Malte bola krásna, tak v Kapskom Meste bola až dych berúca. Kombinácia krásnych pláží a výhľady z okolitých hôr. Safari a exotické zvieratá na dosah, doslova. Moja fotka so slonmi sa stala úplne epická. K tomu všetkému aktivity od výmyslu sveta. Úspešne som absolvoval aj skok z lietadla. Bol to neopakovateľný zážitok.

To znie úžasne. Spomenul si, že si na pobyt vycestoval vďaka ambasadorskému programu. Povedz mi, ako to celé funguje?

Program zlučuje bývalých študentov EF. Je to super, lebo sa pravidelne stretávame, nielen online ale aj fyzicky. Naše aktivity sú zamerané najmä na sociálne siete a na komunikáciu s ľuďmi. Záujemcom odporúčame jazykové pobyty, ktoré sme sami absolvovali. Naším cieľom je ďalej sprostredkovať naše zážitky a skúsenosti ďalej, aby si ostatní vedeli lepšie predstaviť čo ich na pobyte čaká. Prípadne sa vedeli lepšie rozhodnúť, do ktorej destinácie vycestovať. Je dôležité podotknúť to, že každý venuje programu len toľko času koľko uzná za vhodné. Funguje to na dobrovoľnej báze. Čiže nikto ťa do ambasádorských aktivít nenúti nasilu, ale vieš si vybrať to, čo ťa bude baviť a čo budeš chcieť robiť.

Viem o tebe, že pracuješ v Bratislavskej kancelárii EF. Ako si sa dostal od ambasádora až po zamestnanca v globálnej spoločnosti?

Keď som odišiel z vysokej školy, zháňali v EFku nového kolegu do tímu. Tak som prišiel za Zuzkou (našou riaditeľkou), že mám záujem. Vedel som, že cestovanie je môj život a toto je práca, ktorá by ma bavila a napĺňala. Aj keď som tomu na začiatku neveril, všetko vyšlo ešte lepšie ako malo. Z brigády sa stala práca na plný úväzok. Každý deň tak teraz sprevádzam mladých ľudí na ich ceste za vzdelávaním a dobrodružstvom. Navyše angličtinu používam každý deň, komunikujem s kolegami z celého sveta. Takže moja investícia do pobytov sa mi vrátila.

Čo by si nakoniec odkázal ľuďom, ktorí ešte váhajú či vycestovať na pobyt do zahraničia?

Aby sa nebáli a určite išli. Rozhodnutie netreba odkladať. Je to úžasná skúsenosť, ktorú vám nikto nikdy už nezoberie. Vyžaduje si to vyjsť zo svojej komfortnej zóny a mať chuť objavovať niečo nové. Je to o spoznávaní danej krajiny a nových kultúrach. Na konci nielen, že spoznáte ľudí z celého sveta ale predovšetkým samého seba.

Dávida vieš aj osobne kontaktovať buď mailom na [email protected] alebo mu vieš napísať na instagrame: @david_puvak.

autor článku: redakcia EF Slovensko

Naučte sa nový jazykZistite viac
Získajte najnovšie informácie o cestovaní, jazykovom vzdelávaní a kultúre v GO newslettriZaregistrujte sa