GO Blog | EF Slovensko
Najnovšie správy o cestovaní, jazykovom vzdelávaní a kultúre od EF Education First.
MenuBrožúrka zdarma

Spoznajte naše EF školy vo Veľkej Británii

Spoznajte naše EF školy vo Veľkej Británii

Úžasné priestory, priateľskí a skúsení učitelia, moderné účebne, stovky študentov a aktivity všetkého druhu. Aj takto by sa dali len v krátkosti charakterizovať školy vo Veľkej Británii, kde sa konajú naše EF jazykové kurzy. Ak by som mala vybrať len jedno miesto, kde sa mi najviac páčilo, bolo by to veľmi ťažké, pretože každá škola je špecifická a svojim spôsobom unikátna. Všetky školy, kam našich študentov posielame vlastníme a sú výhradne len pre študentov EF, ktorí prichádzajú z celého sveta.

Ak si neviete vybrať, do ktorého mesta v Spojenom Kráľovstve vycestovať za jazykovým vzdelávaním, verím, že tento článok vám pomôže v rozhodovaní.

ZAŽI RUCH VEĽKOMESTA V HLAVNOM MESTE

Londýn je hlavné a najväčšie mesto v Anglicku, ktoré má obrovskú popularitu a návštevnosť počas celého roka. Ponúka neobmedzené možnosti od histórie, kultúry, biznisu až po obrovské parky, reštaurácie a obchody. So skvelou infraštruktúrou a dostupnosťou sa z Londýna dostanete takmer kamkoľvek.

najväčšou výhodou školy EF je jej POLOHA. Len pár minút chôdze vás delí od populárnej Elizabeth Tower a London Eye, ktoré sú v úplnom centre. V blízkosti je rušná vlaková stanica Waterloo a prípoje na autobusy či metro, takže sa hravo dostanete tam kam potrebujte.

Viktoriánska budova (z roku 1840) v ktorej škola sídli sa nachádza na jednej z najhistorickejších ulíc Roupell street, ktorú často využívajú filmári. Tak ako celé mesto, aj študenti EF sú rôznych národností z celého sveta a počas leta ich vie byť na škole viac ako 1 000. Doprava a orientácia v tomto veľkomeste môže byť náročná, a preto vám v škole so všetkým poradia, napríklad aj ako sa čo najlepšie dostanete z ubytovania do školy.

MALÝ LONDÝN

Ak si netrúfate priamo na hlavné mesto, no zároveň si chcete užiť veľa zábavy, vyberte sa do mesta Bristol. Hovorí sa mu aj Londýn v malom a študenti ho hodnotia tak, že nie je príliš veľký a ani malý. Najväčším ťahákom mesta sú festivaly rôzneho druhu, ktoré prebiehajú počas celého roka. Veľmi obľúbený je festival horkovzdušných balónov - International Balloon Fiesta, ktorý sa koná koncom augusta.

Na uliciach nájdete množstvo pouličných umelcov a kultúru a umenie môžete spoznávať v mnohých galériách a múzeách. Za zmienku stojí umelec Banksy, ktorý z tohto mesta pochádza a jeho diela si viete pozrieť pri potulkách bristolskými uličkami.

Škola EF Bristol je v historickej budove v centre mesta hneď vedľa veľkého parku na Queen square, ktorý sa počas teplejších mesiacov veľmi využíva a na zelenej tráve si viete zašportovať alebo si spraviť piknik. Čaká na vás 15 moderných učební, študovne, EF lounge s hrami a stolným tenisom, ale hlavne učitelia (s vysokým hodnotením), ktorí vedú veľmi zaujímavé a interaktívne hodiny. Škola je vhodná aj pre starších študentov 25 plus, ktorí si sem prišli naplniť najmä svoje akademické ciele.

UNIVERZITNÉ MESTÁ

OXFORD

Je populárne študentské mesto so skvelým spojením do Londýna (iba 90 min na Victoria Station). Nachádzajú sa tu dve svetové univerzity a to Oxford a Oxford Brookes. Na svete nie je žiadne iné mesto s tak bohatou akademickou históriou. Po stredovekých nádvoriach sa prechádzali aj známe osobnosti ako Emma Watson, spisovateľ Tolkien či Hugh Grant. V niektorých častiach Christ Church College sa zase natáčali scény z Harryho Pottera.

EF OXFORD je naša jediná škola v rámci Veľkej Británie, ktorá ponúka ubytovanie na kampuse (priamo v areáli školy). Viete tak využiť všetko, čo škola ponúka od veľkej kafetérie, oddychovej zóny, vonkajší areál a dokonca malé fitko. Do centra mesta sú to len 2 kilometre, takže sa rýchlo dostanete k obchodíkom, kaviarničkám a historickým budovám.

Priateľský EF staff, útulné priestory a aktivity, kde sa budete stretávať s ostatnými spolužiakmi vytvára pocit, že ste všetci ako jedna veľká EF rodina.

CAMBRIDGE

Do britskej kultúry a života sa viete ponoriť aj v ďalšom akademickom meste, Cambridge. Rozlohou je menšie, bezpečné a priateľské, takže rozhodne je vhodné aj pre mladších študentov. Tak ako Oxford aj Cambridge ponúka skvelé spojenie do ďalších miest v rámci krajiny, napríklad do Londýna sa dostanete za 45 minút vlakom. Hovorí sa tiež, že sa v tomto meste zrodili pravidlá futbalu.

Škola je plne akreditovaná a bola zrekonštruovaná v roku 2015 (dokonca získala aj cenu za svoj dizajn). Za 20 minút sa dostanete do centra mesta a autobusová zastávka je hneď pred budovou školy. Jedna z rezidencií je iba 10 minút od školy a v blízkosti je supermarket, kaviarne, reštaurácie a oddychová zóna.

Určite si dávajte pozor, keď budete prechádzať cez cestu, pretože obľúbeným dopravným prostriedkom tu je práve bicykel, ktorý mnohí obyvatelia a študenti využívajú. Ak už sa vyberiete do Cambridge, nevynechajte tradičnú aktivitu – člnkovanie po rieke Cam, a objavte všetky krásy tohto mesta.

JUŽNÉ POBREŽIE

Počas leta to mnohých ťahá viac k vode a južné pobrežie Anglicka vie mať príjemné teploty počas letných mesiacov. Vybrať si môžete Bournemouth, Brighton alebo Eastbourne.

BOURNEMOUTH

To je 8 kilometrov pieskových pláží, rušné mólo na pobreží aj trendy obchodíky a útulné kaviarne. Bournemouth má najlepšie hodnotenú pláž v UK a je tiež v TOP 10 v Európe. Vďaka vlastnej mikro-klíme sú vody mora jedny z najteplejších v rámci UK a krásne výhľady môžete mať na ostrov Isle of Wight či poloostrov Purbeck. Na 2 000 akroch sa rozprestierajú slávne záhrady a parky.

Škola EF Bournemouth je len kúsok od pláže a centra mesta. V roku 2021 bola zvolená za školu roka v rámci Veľkej Británie a Írska. Aj s ubytovaním má skvelé hodnotenie od študentov vo viacerých aspektoch. Sú hrdí na množstvo aktivít, ktoré ponúkajú pre všetky vekové kategórie. Zo športových sú to napríklad futbal, joga, basketbal či volejbal a z kreatívnych napríklad karaoke, debatný klub a bingo. Tiež radi prekvapujú svojich študentov rôznymi pochúťkami alebo aktivitami zadarmo.

BRIGHTON

Tomuto mestu sa hovorí „London by the sea´“ (Londýn pri mori). Aj vďaka rôznym podujatiam a skvelej polohe je Brighton populárne mesto pre turistov (jedno z TOP 5 najviac navštevovaných) a tiež jedno z najšťastnejších a najslnečnejších miest. Je domovom dvoch svetových univerzít a vďaka bohatému nočnému životu, svetovej kuchyni a tradičným anglickým domčekom si toto mesto zamilujete.

Škola EF Brighton bola založená pred 27 rokmi a je vzdialená len pár minút od populárnej promenády pri mori. Nachádza sa vo veľkej historickej budove a spomedzi všetkých EF škôl je Brighton 6 najväčšia škola čo sa týka počtu študentov, ktorí ju navštevujú. Vlastná EF rezidencia sa síce nachádza na opačnej strane mesta, ale priamym spojom ste v škole za 35 minút. Vhodná je pre všetkých, ktorí majú radi komunitné a zdieľané ubytovanie s ostatnými študentmi.

EASTBOURNE

Zo všetkých prímorských miest, ktoré EF ponúka je Eastbourne to najmenšie, a preto je vhodné aj pre mladšiu vekovú kategóriu. Za zmienku stojí krásna okolitá príroda a národný park Seven Sisters, kam sa tiež viete ísť pozrieť prostredníctvom školských aktivít. V škole na vás čaká priateľský staff, s ktorým sa dorozumiete v rôznych jazykoch. EF Eastbourne je v tejto oblasti najväčšia škola a ponúka skvelý medzinárodný mix študentov z celého sveta (približne 50 národností).

Len kúsok sa nachádza vlaková stanica, z ktorej sa dostanete do ďalších miest vrátane Brightonu a Londýna a zároveň za 5-10 minút ste na hlavnej ulici s obchodíkmi, kaviarňami a reštauráciami. Škola sídli vo viktoriánskej budove a študenti do tohto mesta chodia už desiatky rokov. Vonkajší areál sa využíva v letných mesiacoch na športové aktivity, jogu a škola dokonca vysádza vlastné stromčeky a snaží sa byť šetrná k životnému prostrediu.

PRE FUTBALOVÝCH NADŠENCOV

Manchester je domovom dvoch futbalových veľkoklubov – Manchestru City a Manchestru United. Návšteva štadióna a možnosť vidieť jeden zo zápasov sú jedny z najobľúbenejších aktivít študentov. V tomto meste nájdete všetko, čo máte radi či už ste športovec, umelec alebo dobrodruh. Ako 2. najväčšie mesto Veľkej Británie je veľmi rušné, rozmanité a má dokonca vlastné letisko. Obyvatelia severu sú veľmi priateľskí a preto nie je ničím výnimočné, ak vás predavačka osloví „darling´“ alebo  „honey“.

EF Manchester s obľubou navštevujú aj starší študenti nad 31 rokov a v škole sú dokonca špeciálne kluby pre túto vekovú kategóriu. Objemom a veľkosťou je to jedna z menších škôl a v najbližšej dobe plánuje niekoľko renovácií a vylepšení. Zo zaujímavých voliteľných predmetov, ktoré škola ponúka môžeme spomenúť napríklad udržateľnosť či biznis a ďalšie sú zamerané na zlepšovanie jazykových zručností. Počas leta sa vyučuje aj vonku a nájdete tu množstvo priestoru pre zábavu a oddych.

Vyber si svoju destináciu vo Veľkej BritániiZisti viac
Získajte najnovšie informácie o cestovaní, jazykovom vzdelávaní a kultúre v GO newslettriZaregistrujte sa

Naučte sa jeden z 10 jazykov vo viac ako 50 destináciách

Zistite viac