GO Blog | EF Slovensko
Najnovšie správy o cestovaní, jazykovom vzdelávaní a kultúre od EF Education First.
MenuBrožúrka zdarma

Zaujímavé fakty o Európskom dni jazykov

Zaujímavé fakty o Európskom dni jazykov

V prípade, že hľadáte dôvod na usporiadanie malej párty, práve ste ho našli. 😊 Nasaďte si párty klobúk, pretože 26. september je dňom Európskych jazykov. Je to deň, ktorý je tak trochu ako Vianoce pre milovníkov jazykov na tomto takmer 750 miliónovom kontinente.

Od zvýšenia mozgovej aktivity až po získanie úžasných priateľov po celom svete, hovoriť viac ako jedným jazykom je spoľahlivým spôsobom ako byť o krok vpred; je to tiež fakt, ktorý spája mnohých Európanov, ktorí sú už teraz bilingválni, a ktorí – po prečítaní tohto príspevku – budú zomierať nedočkavosťou len aby mohli predviesť svoje jazykové schopnosti a možno ich ešte ďalej rozvíjať.

Viac ako 200 jazykov

V Európe je viac ako 200 domorodých jazykov – znie to ako veľa, ale v skutočnosti sú to asi len 3% z celkového počtu jazykov na svete, ktorých je 6000-7000.

Viac ako polovica Európy je dvojjazyčná

Podľa európskeho prieskumu 54% občanov Európy hovorí jedným cudzím jazykom, 25% hovorí dvoma cudzími jazykmi.

Zmiešané abecedy

Väčšina európskych jazykov je stále založená na latinskej abecede. Cyrilika sa stále používa v niektorých slovanských jazykoch, zatiaľ čo gréčtina, arménčina, gruzínčina a jidiš majú svoje vlastné abecedy.

Všetko je to o nemčine

Najrozšírenejším materinským jazykom je nemčina (18%), za ňou nasleduje angličtina a taliančina (obe 13%) a francúzština (12%).

Držanie sa základov

Aj keď existujú jazyky, ktoré majú viac ako 50 000 slov, väčšina hovoriacich pozná a používa iba malú časť tejto slovnej zásoby. V skutočnosti majú ľudia počas každodenných rozhovorov tendenciu voliť a používať niekoľko stoviek tých istých slov na písanie a vyjadrovanie sa.

Angličtina stále vedie

Napriek tomu, že Spojené kráľovstvo vystúpilo z Európskej únie, angličtina zostáva jedným z úradných jazykov Európy. Považuje sa za najužitočnejší jazyk, za ktorým nasleduje francúzština a nemčina.

Požičané slová

Zatiaľ čo angličtina zostáva na vrchole zoznamu, približne 45-50% anglických slov pochádza z francúzskeho jazyka.

Jedna z najlepších vecí na živote v Európe je to, že veľa iných jazykov a kultúr je vzdialených len pár hodín od seba. Od ponorenia sa do jazyka až po precvičovanie svojich jazykových zručností s miestnymi obyvateľmi a objavovanie novej kultúry - je to také jednoduché a pohodlné. Iný jazyk je (doslova) za rohom čo je samé o sebe dôvodom dnes oslavovať. :)

Preto zdvihnime poháre na Európsky deň jazykov a napime sa na krásnu rozmanitosť, ktorá nás spája: Nazdrave! Živjeli! Na zdraví! Skål! Proost! Cheers! Tervist! Kippis! Santé ! Prosit! Stin iyá su! Kedves egészségére! Sláinte! Salute! Uz veselību! Į sveikatą! Evviva! Na zdrowie! Viva! Noroc! Na zdravie! Živijo! ¡Salud! Skål!

Naučte sa nový jazykZistite viac
Získajte najnovšie informácie o cestovaní, jazykovom vzdelávaní a kultúre v GO newslettriZaregistrujte sa