GO Blog | EF Slovensko
Najnovšie správy o cestovaní, jazykovom vzdelávaní a kultúre od EF Education First.
MenuBrožúrka zdarma

Návod ako úspešne „prežiť“ v hosťovskej rodine

Návod ako úspešne „prežiť“ v hosťovskej rodine

Hosťovské rodiny sú veľkou súčasťou jazykových kurzoch a výmenných programov všade na svete. Viete však, čo od tejto jedinečnej formy ubytovania očakávať?

Nie je to Airbnb, nie je to hotel ani ubytovanie u vašich miestnych známych. Hosťovské rodiny nezažijete pri bežnej dovolenke či rekreácii. Sú však unikátnym spôsobom ako spoznať miestnu kultúru a život ľudí za našimi hranicami.

Kto sú hosťovské rodiny a prečo sú ochotní Vám prenechať jednu zo svojich izieb?

Viete si predstaviť, že by ste mali počas roka či celého leta u seba ubytovaných študentov z celého sveta? Že nie? Nie je to až také prekvapivé. Na Slovensku hosťovanie skutočne nie je žiadny štandard ani rozšírená idea. V mnohých krajinách vo svete je však hosťovanie silno zakorenené v kultúre.

Pýtate sa prečo? Nie, motivácia hosťovských rodín skutočne nespočíva vo finančnej odmene. Preto si hosťovské rodiny nepredstavujte ako nejaké Airbnb s obsluhou alebo B&B. Motiváciou rodín býva často zvedavosť na ľudí zo zahraničia, nakoľko oni sami veľmi necestujú, majú už odrastené deti, ktoré uvoľnili svoje izby alebo majú jednoducho dobrý pocit z pomáhania študentov z iných kútov Zeme.

Hosťovské rodiny reflektujú život miestnych rodín

A nie každá rodina žije v luxusnej vile. Rovnako ako u nás, ľudia bývajú v bytoch, domoch a apartmánoch. Hosťovské rodiny však majú extra miesto. Ďaľšiu jednu alebo dve voľné izby, kde vás nechajú prespať. Neočakávajte, že svoj rodinný či pracovný život  budú prispôsobovať  vám. Práve naopak, vy budete musieť zapadnúť do ich rytmu života.

Či sa rozhodnete pre život v hosťovskej rodine v južanských krajinách ako je Španielsko, Taliansko a Malta, alebo sa vyberiete do anglosaských krajín ako je Nemecko. Anglicko či USA alebo zájdete do ďalekej Austálie, či sa rozhodnete preskúmať život v Ázii, očákavajte, že nikde miestni nežijú rovnako ako my, nemajú rovnaké štandardy, zvyky a správanie.

Nebuďte preto prekvapení ak budú Španieli behať po dome obutí vo vonkajších topánkach, Angličania budú jesť až príliš veľa polotovarov a v Japonsku budete mať namiesto postele iba matrac na zemi. Nie je to tým, že by ste sa dostali do „zlej“ rodiny. Jednoducho ide o inú kultúru v danej krajine.

Autentický kultúrny zážitok

Pokiaľ je jedným z vašich cestovateľských cieľov zažiť a spoznať skutočnú miestnu kultúru, hosťovská rodina je tá pravá voľba. Autentická miestna kuchyňa, oslavovanie sviatkov alebo spoznávanie miestnych a ich zvykov – toto všeto hosťovská rodina ponúka.

Pri dlhšom čase strávenom v zahraničí si takto jednoduho nájdete miestnych priateľov s ktorými môžete precvičovať jazykové zdatnosti a vytvoriť si priateľstvá na celý život. Najlepšie však je, že môžete získať druhú, zahraničnú rodinu.

Po úspešnom roku v strávenom v hosťovskej rodine v zahraničí vám prinášam svoj návod ako  úspešne „prežiť“ v hosťovskej rodine:

  • Odchádzajte do hosťovskej rodiny s otvorenou mysľou. Zabudnite na to, čo ste si doteraz mysleli že je normálne. Buďte otvorení novým štandardom, názorom a skúsenostiam.

  • Prineste svojej hosťovskej rodine darček reprezentujúci vašu krajinu. Či to bude balíček sladkostí alebo fľaša miestneho vína je len na vašom rozhodnutí. Toto vám pomôže nielen prelomiť ľady, ale aj nakloniť vašu hosťovskú rodinu.

  • Rozprávajte sa so svojou hosťovskou rodinou. Hoci máte možno trošku horšie jazykové znalosti, snažte sa so svojou rodinou rozprávať miestnym jazykom. Pýtajte sa ich otázky o ich kultúre a živote a porozprávajte im o tom, ako to chodí u vás. Hovorte im o svojich zážitkoch, ktoré ste počas dňa zažili a porozprávajte im aj vtipné historky s vašimi novými kamarátmi. Čím viac sa spoznáte, tým lepšie si budete rozumieť a práve to vám pomôže s budovaním dobrých vzťahov.

  • Vyhýbajte sa politickým, náboženským a kontroverzným témam. Každý má právo na svoj názor, ktorý sa nemusí zhodovať s tým našim. Vyhýbajte sa preto témam, na ktorých by ste so svojou rodinou nemuseli zhodnúť.

  • Buďte slušní a milí. Ak nestíhate prísť na večeru, dajte svojej rodine vedieť nech vás neočakáva. Ak sa vyberiete na výlet na celý víkend, určite im to oznámte dopredu a dajte im vedieť kde budete. Okrem toho, že ocenia, že ich zahŕňate do svojho života, je to aj výhodné z hľadiska vašej bezpečnosti, aby niekto vedel, kde sa nachádzate.

  • Uvarte im niečo tradičné. Aj keď im možno naša strava nebude úplne po chuti, určite vašu snahu ocenia.

  • Upracte po sebe, nenechávajte svoje veci zbytočne rozhádzané po spoločných priestoroch, alebo svojej izbe. Po spoločných jedlách pomôžte upratať stôl alebo umyte riady (alebo sa aspoň ponúknite).

  • Dodržiavajte pravidlá. Nezabúdajte, že to oni sú doma. Pokiaľ Vás poprosia, aby ste dodržiavali pravidlá ich domácnosti, snažte sa im čo v najväčšej miere vyhovieť.

Nie je to vždy jednoduché. Sú dni horšie a sú dni lepšie. Presne tak ako doma. Hosťovské rodiny sú však unikátnou príležitosťou ako z blízka spoznať inú kultúru. Je to výborná príležitosť, ako si zaistiť priateľské vzťahy s miestnymi a precvičovať jazyk. Osobne to však vnímam ako možnosť sebarozvoja a rastu, ktorý sa vám skutočne nenaskytne každý deň.

Autorka článku: Debora Dolezsa

Získajte najnovšie informácie o cestovaní, jazykovom vzdelávaní a kultúre v GO newslettriZaregistrujte sa

Objavujte svet a študujte jazyk v zahraničí

Zistite viac