GO Blog | EF Slovensko
Najnovšie správy o cestovaní, jazykovom vzdelávaní a kultúre od EF Education First.
MenuBrožúrka zdarma

10 dôvodov prečo milujeme Dublin

10 dôvodov prečo milujeme Dublin
  1. História

Hovorme o úžasných začiatkoch! Dublin je stredoveké mesto, ktoré ako prvé osídlili Vikingovia. Stačí prechádzka historickými ulicami a vašu myseľ uvoľní rozprávanie o tom, aké tajomstvá kamene ukrývajú. Ak sa chcete podrobnejšie zoznámiť s históriou, zamierte do Írskeho prírodného múzea a objavte telá z bažín, o ktorých sa myslelo, že boli obetované, vikingské kostry a nádherné keltské šperky z doby bronzovej a železnej.

  1. Íri

Široké úsmevy, pokrčené oči a báchorky. Cestovatelia z iných krajín môžu hovoriť o „priateľských miestnych obyvateľoch“, ktorí tam žijú. Ale, kým ste nezažili Írov v ich každodennom živote, neviete, čo znamená priateľstvo. Stručne povedané: Dublinčania sú potešením.

  1. Hudba

Ľudia, tradičná Írska hudba sa vám zaručene dostane do srdca, aj keď na to nie ste pripravení. Výlet do Dublinu jednoducho nie je úplný, kým nestrávite dlhý večer počúvaním ako miestni ľudia s bohatou históriou, talentom a zmysluplnými textami, hrajú až do rána. Môžete sa dokonca aj roztrhnúť – ale to je koniec koncov súčasť zábavy!

  1. Nepotrebujete auto

Zabudnite na auto alebo volanie taxíka. V Dubline sú vaše nohy všetko, čo potrebujete. Keď sa pripojíte online, viete nájsť stránky bezplatných prehliadok mesta spolu so sprievodcom. Prevedú vás históriou mesta, ukážu vám Dublinskú literatúru, ale aj vám ukážu obľúbené krčmy. Nie ste fanúšikom máp a zošitov? S pomocou cestovateľských podcastov si pešo prejdete celý Dublin. A k tomu všetkému máte ľahké balenie: Mesto je plné kaviarní, reštaurácií a krčiem, ktoré vám dodajú energiu pri chôdzi, čo nás privádza k…

  1. Guinness

Existuje mnoho teórií, prečo sa zdá, že Guinness v Írsku chutí lepšie. Zdá sa, že je to kvôli popularite: miestne krčmy vymieňajú sudy rýchlejšie, takže čapovanie je vždy super čerstvé a linky na kohútiky sú vždy čisté. Navyše, Dublinčan bude presne vedieť, ako podávať ich čierne pivo. Medzi ideálnou teplotou, typom skla a pokojnými 120 sekundami je prepracovaný tanec, aby „narástla“ a vytvorila sa perfektná pena.

  1. Miesto úžasného jedla

Nepredstavovali ste si „Dublin“ a „gurmán“ v jednej vete? Čas zmeniť myslenie! Vďaka rastúcemu oceneniu prírodných produktov v tejto oblasti (ustrice, mušle, krevety, mäso z farmy na stôl, vidiecke syry) a tradičné jedlá (vyskúšajte sódový chlieb s maslom, zemiakové placky „boxty“ alebo čiernobiely puding). Od osvetlených krčiem až po vychýrené reštaurácie – toto mesto má prsty v každom koláči.

  1. Írske maslo

Och, je to tak … maslové. Je takmer chybou vyskúšať írske maslo, pretože potom sa zdá, že z bežného masla sa vytratila chuť. Súvisí to so super zelenou, celoročnou, kyprou trávou, ktorou sa živia írske kravy? Isté je, že odteraz budete navždy hľadať írske značky v mliečnej sekcii vášho supermarketu.

  1. Pozrite si papagáje

Naozaj! Trajektom sa odvezte na Ireland’s Eye, ostrov pri Howthe. Popri papagájoch (aj keď vieme, že ste išli špeciálne kvôli nim) uvidíte tulene sivé a množstvo morských vtákov, ako napríklad guillemoti, alky a kormorány.

  1. Ó, more

V Dubline nie je more nikdy ďaleko. Vymeniť mesto za pobrežie je také jednoduché, ako vyskočiť na vlak DART a nechať svoju myseľ blúdiť pri cestovaní touto 53-kilometrovou malebnou trasou spájajúcou pobrežné mestá. Vyrazte si prezrieť rybársku dedinu a prechádzky po útrobách Howth, prístavné mesto Dún Laoghaire, pešiu túru na kopec Killiney, letovisko Dalkey, prístav Sandycove alebo pláž Bay Side – kde odoláme zbieraniu nádherných mušlí, ktorými sú jeho pláže posiate.

  1. Putovanie po Wicklow Way

Priaznivci turistiky si v Dubline budú chcieť šnurovať topánky. Koniec koncov, mesto je východiskovým bodom cesty Wicklow Way, 131 kilometrov dlhej trasy vedenej divočinou. Cesta trvá asi 5 až 7 dní a vedie cez horské chodníky, poľné cesty a kopce, lesy, jazerá, kláštorné miesta a zrúcaniny končiace v Clonegale. Chcete sa vydať na putovanie po Wicklow Way? Buďte pripravení s nepremokavým vybavením, keďže nikdy neviete, aké počasie prinesie táto časť Írska!

Získajte najnovšie informácie o cestovaní, jazykovom vzdelávaní a kultúre v GO newslettriZaregistrujte sa

Naučte sa jeden z 10 jazykov vo viac ako 50 destináciách

Zistite viac