GO Blog | EF Slovensko
Najnovšie správy o cestovaní, jazykovom vzdelávaní a kultúre od EF Education First.
MenuBrožúrka zdarma

6 originálnych cestovateľských nápadov na rok 2023

6 originálnych cestovateľských nápadov na rok 2023

S príchodom nového roka prichádzajú aj nové príležitosti vyškrtnúť si zaujímavé destinácie s vášho cestovateľského zoznamu. Ak si nie ste istí, kam zamieriť tentoraz, prečo neobjaviť niekoľko nezvyčajných možností?

Od surfovania uprostred jedného z najrušnejších európskych miest až po populárny japonský spôsob relaxácie. Nech sa páči, tu je šesť mimoriadnych cestovateľských zážitkov, ktoré si môžete pridať do vášho zoznamu na rok 2023.

Vancouver Island: Kempovanie v blízkosti kosatiek

Kanadská Britská Kolumbia s viac ako 200 jedincami nesťahovaných kosatiek je jedným z najvyhľadávanejších regiónov na svete, kde možno vidieť týchto zabijakov. Pozorovanie veľrýb z lode je, samozrejme, veľmi populárne, ale cestovatelia, ktorí smerujú na severné pobrežie ostrova Vancouver, môžu byť odmenení zážitkom z blízkeho stretnutia s týmito voľne žijúcimi divými zvieratami. Tu, na ohromujúcom pobreží Johnstoneskej úžiny, nájdete miesta na kempovanie. Za chrbtom starý les a pred vami nič, len kamienkové pláže a voda. Toto miesto ponúka ojedinelú šancu zobudiť sa a pozorovať skupinku kosatiek priamo zo stanu.

Tokio: Vyskúšajte lesné kúpanie

Japonský výraz shinrin-yoku sa prekladá ako lesný kúpeľ – je to niečo, čo naberá na popularite po celom svete. Nie, neznamená to sprchovanie v lese, ide skôr o to stráviť čas v tichosti a byť súčasťou prírody. Jednoducho, ležať pokojne na lesnej pôde, pozorovať knísajúce sa vetvičky a počúvať zvuky okolitého lesa.

Výskumy potvrdzujú, že tento druh prírodného vnorenia môže zlepšiť duševné zdravie a pomôcť praktikujúcim relaxovať a cítiť sa opäť nabití energiou. (Ako keby si dali vaňu!) Jedno z najlepších miest na lesné kúpanie na dosah Tokia je údolie Akigawa, ktoré často vyhľadávajú turisti aj kempisti.

Mníchov: Surfujte v meste

Mníchov v južnom Nemecku sa pýši jedným z najneobyčajnejších miest na surfovanie v Európe, a to najmä preto, že nemá žiadne pobrežie. Trhlina v rieke Eisbach, ktorá preteká cez južný koniec Englischer Garten, vytvára spoľahlivú 12 metrov širokú vlnu, známu ako Eisbach Wave. A toto zďaleka nie je jediné miesto na riečne surfovanie v Mníchove. O niekoľko stoviek metrov nižšie dolu prúdom sa môžete zviezť na troška miernejšej vlne E2 Wave, od mája do septembra je populárne na surfovanie aj miesto zvané Floßlände na rieke Isar.

Reykjavík: Šnorchlujte pomedzi tektonické dosky

Island, často označovaný za krajinu ohňa a ľadu, ponúka cestovateľom veľa nezvyčajných skúseností – vulkány, termálne pramene a ľadovec. Jedna z nich je však úplne jedinečná, takmer nadpozemská, a to – plávanie medzi dvomi kontinentmi pomedzi štrbiny zemského povrchu. V týchto miestach sa Severoamerická a Eurázijská tektonická doska trhajú. V národnom parku Thingvellir, neďaleko od Reykjavíka, sa tektonický zlom naplnil sladkou vodou z ľadovca Langjökull. Môžete v ňom šnorchlovať alebo sa potápať.

Bristol: Pouličné umenie mestských štvrtí

Bristol, domov legendárneho graffiti umelca Banksyho, je jedným z najlepších miest vo Veľkej Británii na obdivovanie street artu – odvážneho umenia ulice. Nielen jeho umelecké výtvory nájdete v celom meste. K tým najlepším miestam na pozorovanie patrí North Street. Táto hlavná ulica, na juh od rieky, každoročne hosťuje Upfest, najväčší európsky festival pouličného umenia. Počas víkendu vytvárajú medzinárodní umelci nástenné maľby v uličkách na okolitých budovách a plotoch. Sledujte, ako maliari tvoria tieto diela, alebo sa tešte z objavovania pestrofarebných štvrtí po celý rok.

Sydney: Plávanie pod holým nebom

Všetci poznáme ikonické pláže Sydney a ak ste už boli v hlavnom meste Nového Južného Walesu, viete, že tak obyvatelia, ako aj návštevníci sa často doťahujú, či je lepšia pláž Manly alebo Bondi. Takže tento rok si na svoj výlet do Sydney do batožiny zbaľte aj plavky a šľapky kvôli jednému z najepickejších mestských bazénov pod holým nebom.

Veľa verejných parkov ako Victoria Park, Petersham Park a Prince Alfred Park majú skvelé sladkovodné bazény, zatiaľ čo prístavnými vodami napájaný bazén MacCallum v Cremorne Point je vyhľadávaný pre výhľady na mestskú panorámu s mrakodrapmi. No ak naozaj chcete ísť na pláž, vymeňte piesok a surf za morské bazény na plážach Bondi a Bronte.

Začni spoznávať zaujímavé EF destinácieŠtuduj v zahraničí
Získajte najnovšie informácie o cestovaní, jazykovom vzdelávaní a kultúre v GO newslettriZaregistrujte sa

Naučte sa jeden z 10 jazykov vo viac ako 50 destináciách

Zistite viac