GO Blog | EF Slovensko
Najnovšie správy o cestovaní, jazykovom vzdelávaní a kultúre od EF Education First.
MenuBrožúrka zdarma

AKO MIESTNY: NEUROBTE TIETO CHYBY NA VAŠEJ ĎAĽŠEJ CESTE

AKO MIESTNY: NEUROBTE TIETO CHYBY NA VAŠEJ ĎAĽŠEJ CESTE

Poznáte ten pocit keď ste práve urazili niekoho bez toho aby ste vedeli, čo sa práve stalo? No, to sa môže stať aj najlepším z nás, a to najmä pri cestách do zahraničia keď sa snažíte prispôsobiť novej kultúre. Nezúfajte! Pozrite si naše tipy, zdieľajte ich so svojimi cestovateľskými parťákmi a uvidíte, že spolu sa môžeme vyhnúť trápnym situáciám.

A pamätajte: Bez ohľadu na to odkiaľ pochádzate a akú kultúru ste navštívili, skutočný úsmev a niektoré dobre zvolené gestá vám vedia pomôcť i keď ste urobili chybu!

V Taliansku…

Pozor na kávu | Neobjednávajte si cappuccino po obede. Cappuccina sa vychutnávajú v ranných hodinách a espresa po večeri.

Poznaj pravidlá jedenia | Zdržte sa objednávania extra prísad na pizzu (kombinácie ponúk na pizzu sú v menu starostlivo premyslené!). A pamätajte, že parmezán na cestoviny, ktoré obsahujú morské plody – je považované za “nie-nie” v tomto kulinárskom raji.

V Nemecku…

Hrajte podľa pravidiel | Počkajte, až kontrolka zozelenie pri prechádzaní cesty. Ak nie, riskujete veľa nesúhlasných pohľadov, tak ako aj pokutu.

Obsadte si miesto | Neváhajte si sadnúť za voľné stoly v reštauráciách, bez toho aby ste čakali kým vás niekto usadí a buďte pripravení zdieľať svoj stôl aj s inými ľuďmi, ktorých nepoznáte (Nemci sú spoločenský jedáci!)

Buďte zdvorilý | Ak hovoríte nemecky, uistite sa, že používate zdvorilé “Sie” namiesto menej zdvorilého “Du” keď sa odkazuje na ľudí, ktorých nepoznáte.

Vo Francúzsku…

Skúste to francúzsky | Nesnažte sa začať konverzáciu hneď v angličtine, a ak sa musíte uchýliť k angličtine, vynaložte úsilie a spýtajte sa osoby či hovorí po anglicky tým, že sa opýtate “Parlez-vous anglais?”

**Zabudnite na “**well done” | Premýšľajte dvakrát pred objednaním vášho mäsa na spôsob “well done.” V krajnom prípade môžete požiadať o ” à point ” (stredne), ale radšej zvážte jesť steak “bleu” alebo “saignant” (krvavé) – jedná sa o francúzsky spôsob!

Poznaj oslovenie | Udržujte si prehľad o tituloch keď hovoríte s francúzmi. Skúste použiť “Madame”, “Mademoiselle” alebo “Monsieur” tak často, ako je to možné a pre správne osoby!

VO VEĽKEJ BRITÁNIÍ…

Rady vpravo | Rada vpravo alebo žiadna. Angličania berú ich rady veľmi vážne a nedodržiavanie prísnych pravidiel v radách bude … no, odsudzované.

Rozprávajte málo | “How are you?” je forma pozdravu ale nie vždy vyžaduje odpoveď. “Fine thanks, and you?” bude však vhodnou a slušnou reakciou.

V Španielsku…

Neskoré jedenie | Obed nie je pred 2 v popoludňajších hodinách a večera začína až neskôr večer, často po 10. Tiež si uvedomte, že do klubu sa nechodí pred 2 ráno, takže sa pripravte na ponocovanie!

Siesta | Obchody sú často zatvorené medzi 2 a 5 v popoludňajších hodinách, aby obchodníci (a aj všetci ostatní!), si mohli dopriať ich popoludňajšieho šlofíka, tiež známeho ako “siestu”. Je tu ďalší, možno ešte dôležitejší a relevantnejší dôvod pre túto pauzu: na poludnie je jednoducho príliš horúco, takže žiadni zákazníci sa nemotajú v uliciach. Plánujete ísť na nákupy do veľkého meste alebo na sever? Niet sa čoho obávať. Siesty tam nie sú tak časté a veľké obchody ako Zara sú v podstate otvorené stále!

Zaži svet s namiZistite viac
Získajte najnovšie informácie o cestovaní, jazykovom vzdelávaní a kultúre v GO newslettriZaregistrujte sa