GO Blog | EF Slovensko
Najnovšie správy o cestovaní, jazykovom vzdelávaní a kultúre od EF Education First.
MenuBrožúrka zdarma

Sydney, Brisbane alebo Perth: Ktoré austrálske mesto je pre vás to pravé?

Sydney, Brisbane alebo Perth: Ktoré austrálske mesto je pre vás to pravé?

Jedna vec, ktorú ľudia na Austrálii často podceňujú, je samotná veľkosť krajiny. Celá Európa sa do Austrálie zmestí dvakrát a prejsť cez celú krajinu trvá tri dni. Takže, ak sa chystáte na austrálske dobrodružstvo, náš článok vám pomôže vybrať si to pravé miesto, kde budete tráviť svoj jazykový pobyt!

Sydney, Brisbane a Perth sú neuveriteľne živé moderné mestá s nedotknutými bielymi piesočnatými plážami, ohromujúcou prírodou a nočným životom, ktoré treba jednoducho preskúmať. Výber mesta, v ktorom zakotvíte, teda nie je jednoduchá voľba.

SYDNEY

Začneme tým veľkým známym Sydney. Vyrazí vám dych svojim prístavom, architektonickými majstrovskými dielami, jemnými piesočnatými plážami a sviežimi parkami. Sydney nie je hlavným mestom Austrálie (tento titul patrí Canberre), ale je to najväčšie a najznámejšie mesto krajiny. Sydney je rozmanité medzinárodné mesto, ktoré hostí rôzne podujatia, ako napríklad Sydney Festival, Vivid (festival svetla a hudby) alebo Mardi Gras Festival.

V okolí mesta nie je núdza o vyhliadkové miesta, na ktorých si môžete urobiť svoju novú profilovku. Váš prvý pohľad na trblietavý prístav v Sydney, impozantný most Sydney Harbour Bridge a slávna architektúra opery v Sydney vám vyrazia dych. Ak ste v televízii niekedy videli silvestrovský ohňostroj v Sydney, vidieť ho na vlastné oči je ešte výnimočnejšie.

Ak máte obmedzený rozpočet, môžete si vychutnať výhľady vrámci prechádzky po prístave Darling Harbour a Circular Quay alebo nastúpiť na verejný trajekt a plaviť sa po prístave za pár dolárov. Výstup na most Harbour Bridge je skutočne jedinečným zážitkom, ktorý odmení najodvážnejších dobrodruhov tými najneuveriteľnejšími výhľadmi na celé Sydney.

Milovníci športu si môžu zašportovať na jednom z mnohých štadiónov, na ktorých sa pravidelne konajú zápasy AFL, rugby, kriketu alebo futbalu, alebo sa zúčastniť ikonických podujatí, akými sú Sydney Marathon alebo zábavné behy City2Surf. Obyvatelia Sydney sú známi svojim aktívnym životným štýlom a po celý rok uvidíte ľudí, ktorí chodia behať, bicyklujú, surfujú, jazdia na skateboarde alebo plávajú. Môžete sa tiež naučiť nové zručnosti, ako je kajaking, paddleboarding alebo potápanie. Výstroj si môžete požičať v jednej z mnohých požičovní v prístave.

Mierne teplé počasie v Sydney vám umožní tráviť čas v obklopení nádhernej prírody, s priemernou letnou teplotou okolo 26 °C a zimnou okolo 17 °C.

Každé predmestie v Sydney má svoje vlastné piesočnaté pobrežie, takže je vysnívanou destináciou pre milovníkov pláží. Veľmi známa destinácia, ktorá priťahuje obrovské davy turistov je Bondi Beach alebo Manly Beach ktoré ponúkajú rozsiahle pobrežie a množstvo škôl surfovania pre potenciálnych surferov. Avšak, ak chcete utiecť pred davmi ľudí, môžte preskúmať mnohé skalnaté zátoky a zálivy, ako napríklad Pláž Tamarama a Rose Bay.

Ak sa vyberiete do Sydney koncom októbra, nenechajte si ujsť Sculptures by the Sea, najväčšiu voľne prístupnú sochársku výstavu na svete.

BRISBANE

Severne od Sydney na východnom pobreží sa nachádza pokojné mesto Brisbane, ktoré má v priemere 283 slnečných dní v roku. Brisbane je menšie ako polovica Sydney s počtom obyvateľov niečo vyše 2,2 milióna. Mesto však prechádza určitým oživením, keďže čoraz viac ľudí mieri na sever, či už kvôli ideálnemu počasiu alebo pomalšiemu životnému tempu.

rieka Brisbane

Brisbane je mestom kde sa žije vonku, od nákupných centier pod holým nebom až po turistické chodníky popri rieke a mestskú pláž. Mestom preteká rieka Brisbane, ktorá ponúka impozantné výhľady a množstvo skvelých miest na spoločenské stretnutia. Prechádzka popri rieke je skvelým spôsobom, ako vyskúšať množstvo barov, reštaurácií a parkov, ktoré lemujú breh rieky, alebo si odpočinúť a plaviť sa po rieke na verejnom trajekte City Cat. Za umeleckými a komediálnymi predstaveniami zamierte do Brisbane Powerhouse alebo vyskúšajte West End Fire Festival, ktorý sa koná každý mesiac za splnu.

Keď je čas schladiť sa, zamierte na pláž Streets Beach v South Bank, príjemnú umelú lagúnu s výhľadom na rieku. Je to ideálne miesto na oddych a relax po náročnom školskom dni.

dobrodružstvá

Milovníkom vzrušenia rozprúdi krv mnoho zábavných parkov v okolí Brisbane – Dreamworld, Movie World, SeaWorld alebo Wet & Wild. Dreamworld je známy svojimi vzrušujúcimi horskými dráhami, The Giant Drop alebo Tower of Terror. Taktiež môžete zahliadnuť tigre na ostrove tigrov alebo sa ochladiť na tobogánoch vo WhiteWater World. Hneď vedľa sa nachádza Filmový svet, ktorý je domovom kaskadérskych šou, sprievodov, horských dráh a všetkých vašich obľúbených postáv z Looney Tunes, superhrdinov a superzloduchov z DC Universe.

austrálska divočina

Brisbane je domovom mnohých divokých koál, klokanov a taktiež bohatého podmorského sveta. Ak ste náhodou snívali o tom, že sa budete maznať s koalou, ste na správnom meste.

Na ostrove Stradbroke môžete vidieť voľne poskakujúce kengury a klokany, zatiaľ čo prechádzka po chodníkoch v Brisbane Koala Bushlands Vám zaručí, že vysoko na stromoch uvidíte jedného z týchto plyšových zvieratiek. Lone Pine Koala Sanctuary je tým pravým miestom ak sa chcete odfotiť s koalou, zatiaľ čo austrálska zoologická záhrada Steva Irwina je domovom nielen krokodílov, ale aj stoviek druhov austrálskej divokej zvery.

PERTH

Najväčšie mesto na západnom pobreží Austrálie, Perth, vyžaruje ľahkosť a pokoj. Perth je hlavné mesto Západnej Austrálie, štátu tak veľkého, že keby to bola krajina, bol by 10. najväčším štátom na planéte. Ak sa rozhodnete študovať v Perthe, budete obklopení mladými ľuďmi, ktorí vedia tvrdo pracovať ale aj zabávať sa.

západy slnka

Neexistuje nič krajšie ako západ slnka v Perthe. S 19-timi nedotknutými plážami lemujúcimi pobrežie mesta nie je núdza o vyhliadkové miesta na pozorovanie ponárajúceho sa slnka do Indického oceánu. Nič sa nevyrovná pohľadu na slnko miznúce pod obzorom, ohýbajúce sa svetelné spektrum zanechávajúce na oblohe iskrivý odtieň ružovej, červenej a oranžovej. Centrálna pláž Cottesloe a pláž Scarborough sú obľúbenými miestami s dlhými širokými úsekmi piesku a priezračnej vody, ktorá láka na večerné kúpanie mnoho ľudí.

Fremantle

Aj keď je Perth sám o sebe rušné miesto s množstvom atrakcií, oplatí sa vyjsť aj von z mesta.

Fremantle, len 20 km južne, je takzvaný mladší brat Perthu. Prístavné mesto, ktoré je sústredené okolo obľúbeného pivovaru Little Creatures a historického trhu Fremantle má svoje čaro. Bývalé väzenie tiež stojí za návštevu, kde sa môžete dozvedieť niečo z tragickej histórie Fremantlu.

Z Fremantle sa môžete ľahko dostať trajektom na ostrov Rottnest, mieste nazývaný "Rotto”. Tento raj mimo ruchu veľkomesta sa najlepšie objavuje na bicykli, preto tu nájdete množstvo miest, kde si ho môžete požičať. Ak budete mať šťastie, možno sa Vám podarí urobiť si selfie s roztomilými domácimi quokkami.

Kráľovský park

Tento park  je jeden z najväčších mestských parkov na svete, a je to skvelé miesto na oddych v prírode. Môžete sa prejsť po chodníku Federation Walkway, sklenenom nebeskom moste cez baldachýn voňavých eukalyptov, alebo vystúpiť na špirálovitú vežu DNA, ktorá je jednou z najlepších vyhliadkových veží v meste.

Naučte sa nový jazykZistite viac
Získajte najnovšie informácie o cestovaní, jazykovom vzdelávaní a kultúre v GO newslettriZaregistrujte sa