GO Blog | EF Slovensko
Najnovšie správy o cestovaní, jazykovom vzdelávaní a kultúre od EF Education First.
MenuBrožúrka zdarma

8 Ľahkých trikov, ktoré vám pomôžu vyrovnať sa s túžbu po

8 Ľahkých trikov, ktoré vám pomôžu vyrovnať sa s túžbu po

ˮHomesicknessˮ je smútok a melanchólia ktorú prežívame, keď sme ďaleko od našej vlastnej postele, rodiny a priateľov – inými slovami v čase, keď všetko doma je lepšie, lacnejšie a zábavnejšie.

Je to úplne v poriadku, že sa nám cnie – je to prirodzený pocit, ktorý sa stane aj tým najlepším z nás a môže byť pripomienkou vecí, na ktorých nám záleží. Nie je to nijako zvlášť zábavné a tak sme dali dokopy osem jednoduchých trikov, ktoré vám pomôžu vyrovnať sa s túžbu po domove – alebo dokonca zabrániť jej aby vás vôbec trápila.

1. Oslavuj 24 hodín cnenia

Cnenie je trochu ako utápanie po rozchode. Niekedy jednoducho potrebujeme byť na pár dní nešťastný a jesť príliš veľa zmrzliny – ale potom je treba ísť ďalej. Čo keď jednoducho jeden deň oslávite túto túžbu po domove a potom sa jej zbavíte? Jedzte jedlo či počúvajte hudbu z domova, zavolajte všetkým svojim priateľom atď. a potom, po 24 hodinách prestaňte a choďte na výlet so skupinou priateľov, ktorých ste stretli minulý týždeň.

2. Urobte si plán

Moje číslo jedna pre zabývanie sa v novom prostredí: Dostať sa do rutiny. To môže byť čokoľvek od pravidelného cvičenia až po kávu a zákusok vždy v nedeľu ráno. Plánovanie určitej činnosti – a dodržiavanie tohto plánu – vám dá niečo, na čo sa môžete tešiť a pomôže aby ste sa cítili vo vašom novom domove ako doma.

3. Nájdi si svoje miesto

Podobne ako s rutinou aj tu je dôležité nájsť “obľúbené” miesto – niečo známe, čo vám pomôže cítiť sa ako doma, napríklad lavička v parku alebo kaviareň s pohodlnými pohovkami. Čoskoro čašník bude vedieť, akú kávu pijete alebo začnete vídať rovnakých ľudí, ktorí denne venčia svojich psov.

4. Premôž nudu

Nuda je skvelý katalyzátor pre cnenie – čím viac času budete premýšľať o domove, tým viac budete chcieť byť tam. Uistite sa, že zostanete aktívny a zaneprázdnený. Navštevovaním posilňovne, dobrovoľníctvom alebo činnosťami vo vašej škole. Čas strávený von je tiež skvelý spôsob, ako získať priateľov a ponoriť sa do miestnej kultúry.

5. Vymeň sociálne média za skutočný život

Zostať v kontakte nebolo nikdy jednoduchšie: môžeme textovať, rozprávať a dokonca mať video chat zadarmo. Fotografie a videá nás informujú čo každý robí, kde a kedy. Môže to byť ťažké nesústrediť sa na tie všetky veci, ktoré sa dejú doma. Ale ignorancia sociálnych médií môže byť prospešná – však dôvod, prečo ste šli do zahraničia je aby ste zažili niečo nové.

6. Stretni nových ľudí

Čím viac ľudí poznáte, tým ľahšie bude sa rozptýliť a zabaviť. Je to zvyčajne jednoduchšie keď ste v škole alebo cestujete v skupine – vstupovanie do miestnosti s ľuďmi, ktorých nepoznáte môže byť desivé, ale človek nikdy nevie akých priateľov môže nájsť mimo svojej komfortnej zóny (a v tej miestnosti).

7. Urob (veľa) fotografií

Fotografovanie je skvelý spôsob, ako preskúmať svoj nový domov – a čím viac sa zoznámite so svojím okolím, tým viac sa budete cítit ako doma. Navyše, pohľad na fotografie vám môže pomôcť oceniť svoje nové prostredie a pripomenie vám, prečo ste si vybrali práve toto mesto.

8. Pozvi priateľov na návštevu

Toto nie je najlacnejšie riešenie ako sa vyrovnať s cnením po domove, ale niekedy môže pomôcť keď vás vaši priatelia alebo rodina prídu navštíviť. Môžete im ukázať okolie a ich záujem o váš nový domov bude nákazlivý a pripomenie vám, aké máte šťastie tráviť čas práve tam.

Preskúmajte s nami svetZistite viac
Získajte najnovšie informácie o cestovaní, jazykovom vzdelávaní a kultúre v GO newslettriZaregistrujte sa