GO Blog | EF Slovensko
Najnovšie správy o cestovaní, jazykovom vzdelávaní a kultúre od EF Education First.
MenuBrožúrka zdarma

Ako sa stravovať ako Španieli

Ako sa stravovať ako Španieli

Jednou z najlepších vecí na Španielsku je ich gurmánska kultúra.  Vďaka čerstvým stredomorským surovinám sú jedlá ako paella také dobré, že ich kopíruje celý svet. A hoci sa jedlo berie vážne, postoj k jedlu je naopak veľmi uvoľnený. Španielsko je miesto, kde môžete spomaliť a vychutnať si vynikajúcu kuchyňu

S viac než tromi typickými jedlami denne nie sú Španieli nikdy ďaleko od svojho ďalšieho gastronomického zážitku. Tu vám predstavíme nášho sprievodcu španielskej kuchyne.

Dvojité raňajky

Dať si nie len jedny, ale hneď dvoje raňajky je v mnohých častiach Španielska úplne bežné. Začnite kávou a niečím malým, ako napríklad sladké pečivo, keď sa zobudíte, a v polovici rána si nájdite čas na výdatnejšie raňajky, ako napríklad toastový chlebieb s paradajkami a olivovým olejom.

Keď už hovoríme o olivovom oleji ...

Koreniny ako kečup, horčica a majonéza nie sú v Španielsku veľmi populárne. Podobne, ako Taliansko aj Španielsko je kráľovstvom dobrého olivového oleja. Vedci si dokonca myslia, že konzumácia malého množstva olivového oleja každý deň vám pomôže žiť dlhý a zdravý život.

Najezdte sa na obed

Obed (comida), ktorý začína o 14 hodine, je najväčším jedlom dňa a môže pozostávať z niekoľkých chodov. Práve vtedy budete mať najlepšiu príležitosť ochutnať niektoré z klasických španielskych jedál, ako je paella z morských plodov a ryže, šošovicové polievky a výdatné mäsové guláše. Počas víkendov dokážu ľudia často sedieť v reštauráciách aj celé hodiny počas obeda a rozprávajú sa ešte dlho po dojedení.

Olovrant

Popoludnie je v Španielsku hlavným časom pre malé občerstvenie a je tiež ideálnou výhovorkou na vyskúšanie lákavých kaviarní v meste. Rôzne druhy koláčov, ovocné torty alebo churros – vyprážané cesto máčané v cukre a rozpustenej čokoláde – si môžete vychutnať s kávou pri rozhovore s kamarátom. Je to rovnako o uspokojení vašej chuti na sladké ako aj o spoločnej chvíľke strávenej s priateľmi.

Kávová kultúra

Káva je veľkou súčasťou popoludňajšieho rituálu, ale vychutnáva sa aj počas raňajok a na konci väčších jedál, podávaná po dezerte. Je dôležíté vedieť, čo si objednať: A “café con leche” je káva s mliekom, a “café solo” je káva bez mlieka.

Vyskúšajte tapas

Tapas sú považované za malé pokrmy, ako sú napríklad olivy, údeniny, syry alebo pikantné vyprážané zemiaky, ktoré sa často podávajú aj v baroch k drinkom. Avšak, každý bar a región je známy inými (chutnými) špecialitami.

Tieto mini-pokrmy často fungujú ako aperitív pred večerou, ale za vyskúšanie určite stojí stráviť večer presúvaním sa medzi barmi a pomalým hodovaním na týchto malých jedlách, namiesto toho, aby ste sedeli pri plnohodnotnej večeri.

Pripravte sa jesť neskoro

Večera (cena) v Španielsku sa koná neskôr ako v ktorejkoľvek inej krajine v Európe; miestni si k večeri sadajú okolo 21:30. Toto je často ľahšie jedlo, takže v jedálnom lístku môžete vidieť šaláty, zemiakové omelety (tortilla de patatas), vyprážané zemiaky (patatas bravas) alebo údeniny.

Mnoho reštaurácií otvára svoje brány pre turistov skôr, ale ak chcete naplno zažiť španielsku kulinársku kultúru, aspoň raz počkajte s večerou na neskoršiu hodinu.  

Spoznaj španielsku kultúruŠtuduj v zahraničí
Získajte najnovšie informácie o cestovaní, jazykovom vzdelávaní a kultúre v GO newslettriZaregistrujte sa

Naučte sa jeden z 10 jazykov vo viac ako 50 destináciách

Zistite viac