GO Blog | EF Slovensko
Najnovšie správy o cestovaní, jazykovom vzdelávaní a kultúre od EF Education First.
MenuBrožúrka zdarma

Prečo je úroveň angličiny na Slovensku taká dôležitá?

Prečo je úroveň angličiny na Slovensku taká dôležitá?

Znalosť angličtiny je dôležitá, pretože umožňuje ľuďom prístup k väčšiemu množstvu informácií, rozmanitejšej medzinárodnej sieti a viac pracovných príležitostí ako kedykoľvek predtým. Samozrejme, je dôležitá aj na národnej úrovni, pretože nám môže veľa povedať o úrovni inovácií, konkurencieschopnosti a budúcich vyhliadkach krajiny.

V EF Education First’s 2023 English Proficiency Index (EF EPI), sme zhromaždili testovacie údaje od 2,2 milióna dospelých a použili sme ich na zoradenie národov podľa ich znalostí angličtiny.

Toto sú kľúčové zistenia tohtoročnej správy:

  • Celosvetová priemerná úroveň znalosti anglického jazyka vážená počtom obyvateľov sa od roku 2011 nezmenila. Zatiaľ čo celková úroveň zostala rovnaká, zisky v jednej skupine sú kompenzované stratami v inej skupine, keďže sa menia okolnosti a posúvajú priority.

  • Znalosť angličtiny rastie v pracovnej sile – dospelí si budujú znalosť na pracovisku, či už prostredníctvom schválených vzdelávacích programov alebo osobného rozvoja.

  • Znalosť angličtiny dospelých vo východnej Ázii za posledné 4 roky klesá a v Japonsku už celé desaťročie. Tento pokles sa tento rok zrýchlil, pričom Japonsko aj Čína zaznamenali výrazné zmeny.

  • Latinská Amerika ako celok zaznamenala počas pandémie väčšiu ako priemernú eróziu v znalosti angličtiny mladých ľudí, z ktorej sa ešte nespamätala.

  • Napriek tomu, že Európa naďalej dominuje na vrchole indexu, je tento rok v miernom prepade, pričom niekoľko krajín s vysokou a veľmi vysokou odbornosťou vykazujú mierne nižšie skóre.


  • Znalosť angličtiny v severnej Afrike sa za posledné desaťročie neustále zlepšuje, hoci tempo zlepšovania sa od roku 2021 spomalilo.

Tohtoročné výsledky tiež upevnili niektoré poučné korelácie medzi úrovňou angličtiny a väčšou konektivitou, zvýšenou produktivitou a vyššou úrovňou inovácií.

Na individuálnej úrovni vynikli nasledujúce zistenia:

  • Rodový rozdiel v znalosti angličtiny sa opäť zväčšil, keď sa muži zlepšili, zatiaľ čo ženy zaznamenali mierny pokles.

  • Najmladšia veková skupina (18-20) má klesajúcu znalosť angličtiny, ale to je prípad, keď to, čo vyzerá ako celosvetový trend, je v skutočnosti trendom len v niekoľkých veľkých krajinách. Na väčšine miest zostala znalosť angličtiny tejto kohorty stabilná.

  • Jednotlivcom hovorenie po anglivky otvára dvere. Môže to viesť k širšiemu prístupu k informáciám, vyšším platom, pestrejším vzdelávacím príležitostiam a väčšej nezávislosti od miestneho trhu práce.

  • Hovorenie po anglicky umožňuje jednotlivcom komunikovať s ľuďmi mimo ich bubliny, získavať povedomie o ich životnom štýle a prioritách, o nespravodlivosti, ktorou trpia a o svojich snoch do budúcnosti.

Hoci zistenia EF EPI nehovoria celý príbeh, hovoria jeden zásadný: vysoká úroveň znalosti angličtiny je neoddeliteľnou súčasťou budúcnosti, ktorá je prosperujúca, prepojená a zdravá.

Zdôrazňujú tiež zásadný význam zručností, vďaka ktorým sú jednotlivci, organizácie a spoločnosti viac medzinárodne prepojené a prispôsobivé vzhľadom na neustále sa zrýchľujúce technologické zmeny.

Ako uvádza správa EF EPI 2023:

„Jazyk je nevyhnutnou súčasťou zdieľania perspektív a budovania porozumenia. Platí to pre všetky jazyky, ale keďže angličtinou hovoria ľudia na celom svete, má jedinečnú pozíciu na to, aby nás priblížila za hranice. Viac ľudí si zaslúži príležitosť byť súčasťou tohto rozhovoru.“

Úplné národné rebríčky a analýzy vzťahu medzi znalosťami angličtiny vo vašej krajine a jej ekonomikou, úrovňou inovácií a konektivitou nájdete na www.ef.com/epi.

Ako dopadlo vo výsledkoch Slovensko?

V tomto roku sme dosiahli trochu nižšie skóre než predošlý rok, a s počtom bodov 587 sme skončili na 18.mieste.

Prispejte do hodnotenia EF EPI SlovenskaOtestujte si svoju znalosť angličtiny
Získajte najnovšie informácie o cestovaní, jazykovom vzdelávaní a kultúre v GO newslettriZaregistrujte sa

Otestujte si svoju angličtinu za pár minút

Zistite viac