GO Blog | EF Slovensko
Najnovšie správy o cestovaní, jazykovom vzdelávaní a kultúre od EF Education First.
MenuBrožúrka zdarma

Prečo je dobré zobrať si voľný čas?

Prečo je dobré zobrať si voľný čas?

“Život sa začína na konci vašej komfortnej zóny” - Neale Donald Walsh

Prechod zo strednej na vysokú školu je rozhodujúci krok, ktorý vám môže zmeniť zvyšok života. Zvoliť si tú správnu školu nie je vždy ľahké rozhodnutie a s vašim štúdiom či dosiahnutým bakalárskym titulom nemusíte byť nakoniec spokojní. Môžete mať pocit, že vám chýba skúsenosť z reálneho života a máte pocit celkovej nepripravenosti pre “ skutočný svet.” Ak si však viete zobrať voľný čas pred nástupom na univerzitu (prípadne po nej), môžete lepšie zistiť čo skutočne od života chcete, a ktorým smerom sa uberať.

Poznáte slovo GAP year?

´´Gap year´´ je obdobie voľna, ktoré si vezmete - zvyčajne prerušením štúdia - a využijete ho na prácu, cestovanie, dobročinnosť alebo kombináciu všetkého. Gap year nemusí nutne trvať rok, ale môže to byť aj kratšie obdobie od 2 týždňov a viac. Skúste tento čas využiť kombináciou niečoho zábavného, čo ste vždy chceli robiť, s niečím, čo vám umožní získať nové zručnosti. Vďaka voľnému času môžete objaviť svoje možnosti a ujasniť si, čo naozaj chcete robiť a ktorým smerom sa vydáte do budúcna. Výhody gap year vyvážia všetky možné riziká, ak si ho dôkladne naplánujete a uistíte sa, že si z neho odnesiete hlavne najmä potešenie, skúsenosti a nové zručnosti.

Vziať voľno sa oplatí

Existuje mnoho dôvodov, prečo si zobrať voľno. Môže vám pomôcť napríklad dostať sa na vysokú školu tým, že vám toto obdobie dá niečo špeciálne, s čím potom vyniknete. Na vysokej škole sa vám bude viac dariť, pretože budete môcť aplikovať nadobudnuté zručnosti či už v škole alebo v budúcom zamestnaní. Pred ponorením sa do štúdia si uvedomíte, čo radi robíte, a ktorému odboru sa poprípade chcete vyhnúť. V neposlednom rade získate oveľa väčší prehľad o tom, na čom vám naozaj záleží a ako by to mohlo ovplyvniť vašu kariéru. Vedieť, čo presne v živote chcete, vám pomôže ísť si priamo za tým. Máte čas premýšľať: nie je potrebné robiť unáhlené rozhodnutia lebo práve tie budú definovať zvyšok vášho života.

Robte to, čo milujete, milujte to, čo robíte

Pamätáte si, kým ste chceli byť, keď ste boli dieťa? Pravdepodobne sa to už viac krát zmenilo alebo si možno ešte stále nie ste istí. Voľný čas, ktorý využijete na zistenie toho, čo naozaj chcete, vám ušetrí čas, peniaze a budete si istý, že ste na dobrej ceste už od začiatku. Môžete sa vyhnúť situácii, že začnete študovať a neskôr si uvedomíte, že to nie je pre vás.

Priemerne len 30% študentov vysokých škôl dostane pracovné ponuky ešte pre ukončením štúdia. Absolvovanie štáže to vie zvýšiť na 58%. Ak chcete študovať biznis, je vhodné stážovať v podobnom obore, kde viete získať potrebné skúsenosti. Alebo urobte úplný opak: vyskúšajte niečo, čo ste chceli robiť už ako deti, no z nejakého dôvodu ste tento nápad zavrhli. Možno zistíte, že je to naozaj vaše vysnené povolanie, ktorému sa budete v budúcnosti venovať.

Nie všetci, ktorí blúdia sú stratení

Cestovanie a čas strávený objavovovaním vám tiež môže pomôcť v osobnostnom raste: umožňuje získať sebavedomie a pocit nezávislosti. Toto je čas kedy môžete objaviť nové krajiny, kultúru a spoznať nových ľudí. Cestovateľské skúsenosti a kultúrne znalosti, vám tiež pomôžu pri uplatnení sa na trhu práce: až 91% zamestnávateľov považuje za výhodu absolvovať štúdium v zahraničí a 73% odborníkov na ľudské zdroje súhlasia s tým, že gap year rozhodne stojí za to. Vystúpite z vašej komfortnej zóny a získate nový pohľad na život. Nakoniec hlbšie spoznáte seba samého a to, čo v skutočnosti od života očakávate.

Život je buď odvážne dobrodružstvo alebo vôbec nič

Svoj voľný čas môžete využiť aj na dobrovoľnícku činnosť. Informujte sa vo svojom okolí, prípadne rôznych lokálnych komunitách, či by ste vedeli pomôcť a realizovať sa v tom, čo vás baví. Môžete tak rozvíjať svoje zručnosti a získať potrebné skúsenosti do života. Dobrovoľnícku činnosť viete zahrnúť aj do vášho životopisu, kde táto informácia môže zohrať významnú úlohu. Podľa prieskumov majú zamestnávatelia a spoločnosti radi uchádzačov s dobrovoľníckov praxou. Podľa prieskumu 200 popredných anglických spoločností, ktorý robil Time Bank prostredníctvom Reed Executie, by 73 % zamestnávateľov prijalo radšej kandidáta s dobrovoľníckou praxou, ako bez. A až 94% zamestnancov mali vďaka dobrovoľníctvu výhodu pri získaní ich prvej práce, zvýšení platu alebo v ďalšom odporúčaní.

Naučte sa nový jazykZistite viac
Získajte najnovšie informácie o cestovaní, jazykovom vzdelávaní a kultúre v GO newslettriZaregistrujte sa