GO Blog | EF Slovensko
Najnovšie správy o cestovaní, jazykovom vzdelávaní a kultúre od EF Education First.
MenuBrožúrka zdarma

Ako povedať “ľúbim ťa” v 10 jazykoch

Ako povedať “ľúbim ťa” v 10 jazykoch

Láska je komplikovaná „veda“ sama o sebe. V čoraz viac prepojenom (online) svete, sa ľudia z rôznych krajín stretávajú a zamilujú sa do seba. S láskou však (takmer) vždy prichádzajú aj úskalia. Najmä tie komunikačné. A tie nie sú spôsobené len rozdielnou komunikáciou medzi pohlaviami ale aj hlavným dorozumievacím jazykom dvojice.

Áno, jazyk môže byť jedna z tých najväčších prekážok vo vyjadrovaní sa, vrátane prejavenia emócií. Aj keď láska vždy nakoniec zvíťazí, je lepšie byť vopred pripravený ako potom premeškať svoju šancu. Preto sme si pre vás pripravili veľmi užitočný zoznam ako povedať „ľúbim ťa“. Pre istotu v 10-tich jazykoch. A doplnili sme ich aj niekoľkými výrazmi, ktoré sa vám rovnako dobre zídu. Držíme palce. Najmä teraz pred Valentínom.

1. Francúzština

Ľúbim ťa – Je t’aime

Ak tomu ešte pár slov vyjadrenia náklonnosti: Zlato – Cheri (mužský rod) Cherie (ženský rod) alebo Ma puce doslova znamená moja blcha, bez srandy! Funguje to:-)

2. Taliančina

Ľúbim ťa – Ti voglio bene/Ti amo

Pár slov vyjadrenia náklonnosti: Zlato – Caro (mužský rod) Cara (ženský rod). Ak ti niekto povie “sei una ragazza di acqua e sapone,” tak to v preklade znamená „si dievča z vody a mydla”. A to znamená, že máš ten vzhľad dievčaťa od vedľa.

3. Španielčina

Ľúbim ťa – Te quiero/Te amo

Pár slov vyjadrenia náklonnosti: Zlatko – Corazón (doslova znamená „srdce”), kocka cukru – Terron de azucar (lebo ako lepšie povedať niekomu, že je sladký, ako to, že ho doslova nazvete cukrom?:-))

4. Portugalčina

Ľúbim ťa –  Eu te amo

Pár slov vyjadrenia náklonnosti: milovaný – Querido alebo chuchu, (zlatko doslova znamená- „chayote,” druh zeleniny**), Que saudade žiadny priamy slovenský preklad k dispozícii (áno, jeden z nich). Poviete to, keď vám niečo alebo niekto zúfalo chýba, až vás z toho bolí srdce. Vtedy môžete povedať aj: „Que saudade!” pri spomienke na detského maznáčika alebo na vašu lásku, ktorá je na druhej strane planéty. Mnoho Brazílčanov končí svoje e-maily „Saudades**“, čo je ich spôsob, ako vám povedať, že im chýbate. Sladké, nie?

5. Turečtina

Ľúbim ťa – Seni seviyorum

6. Albánština

Ľúbim ťa – Te dua

7. Afrikánština

Ľúbim ťa – Ek het jou liefe or Ek is lief vir jou

8. Mandarinčina

Ľúbim ťa – Wo ai ni

9. Gréčtina

Ľúbim ťa – S’agapo

10. Arabčina

Ľúbim ťa – Ana behibak (mužovi) Ana behibek (žene)

Objav svet, nauč sa jazyk a spoznaj novú láskuZisti viac
Získajte najnovšie informácie o cestovaní, jazykovom vzdelávaní a kultúre v GO newslettriZaregistrujte sa

Objavujte svet a študujte jazyk v zahraničí

Zistite viac