GO Blog | EF Slovensko
Najnovšie správy o cestovaní, jazykovom vzdelávaní a kultúre od EF Education First.
MenuBrožúrka zdarma

Ktorý jazyk by som sa mal naučiť? Tu je návod, ako sa správne rozhodnúť

Ktorý jazyk by som sa mal naučiť? Tu je návod, ako sa správne rozhodnúť

Rozprávať dvomi, tromi alebo aj piatimi jazykmi je úžasné, ale ako si vybrať ten ďalší, ktorý sa naučiť? Na svete je ich viac ako 6 000 a môže byť nesmierne náročné vybrať si spomedzi nich. Niektoré jazyky vyzerajú príťažlivo a znejú ako čistá mágia, zatiaľ čo iné sa zídu pri určitých profesiách alebo koníčkoch.

Ešte predtým, ako si kúpite učebnicu, zapíšete sa na kurz alebo si stiahnete aplikáciu, je dôležité ujasniť si dôvod, prečo sa tento jazyk chcete učiť – čím viac ste motivovaný, tým jednoduchšie sa budete učiť. Pripravili sme si pre vás pár tipov, ktoré vám pomôžu rozhodnúť sa, aký jazyk by ste sa mali naučiť ako ďalší.

Učte sa jazyk, ktorý vás posunie v kariére

Jeden z najuspokojivejších dôvodov, prečo sa učiť jazyk, je vaše vzdelanie alebo kariéra. Dostanete lepšie hodnotenie, zarobíte viac a zvýšite svoje šance na štúdium alebo prácu v zahraničí. Ak sa rozhodnete učiť sa nový jazyk v zahraničí, získate medzinárodne skúsenosti a neoceniteľné zručnosti, ktoré vám otvoria ďalšie dvere.

Učte sa jazyk, ktorý vás zaujíma

Spojenie koníčka alebo vášne s učením jazyka je perfektná motivácia na učenie. Ak máte obľúbený televízny seriál alebo hudobnú skupinu, učiť sa ich jazyk môže byť dobrou motiváciou, aby ste k nim mali ešte bližšie. Taký bonus ako spievať texty piesní alebo pozerať seriály alebo filmy v pôvodnom jazyku je rýchla a jednoduchá cesta, ako si precvičiť slovnú zásobu. Vybrať si jazyk, ktorý je jednoducho nádherný, je tiež dobrý štartovací bod. (A taktiež budete motivovaný ho precvičovať.)

Učte sa jazyk, ktorý môžete často používať

Učenie sa jazyka je o jeho precvičovaní. Takže čím viac si toho vypočujete, poviete, prečítate, tým lepšie. Ak máte kamaráta alebo kamarátku, kolegu alebo kolegyňu, ktorí rozprávajú určitým jazykom, precvičovanie sa stáva omnoho jednoduchším. Ak by ste si sami museli hľadať cestu k jazyku, môže to ovplyvniť váš progres. Samozrejme, nič nemôže zastaviť cieľavedomého študenta, ale majte na pamäti, prax robí majstra a čím sú cvičenia rozličnejšie, prístupnejšie a praktickejšie, tým lepšie.

Učte sa jazyk, ktorý vám vyhovuje

Učenie sa nového jazyka zaberá veľa času a vyžaduje veľa trpezlivosti, úsilia aj zdrojov. Jeden zo spôsobov, ako si vybrať ten správny jazyk, ktorý sa chcete naučiť, je zistiť si, ako dlho trvá dostať sa na určitý level a porovnať si to s vlastným rozvrhom. Jazyk, ktorý sa podobá vášmu rodnému, sa budete učiť omnoho menej ako napríklad jazyk s inou abecedou a pravidlami. Ak ste zvyknutý na učenie gramatiky a slovíčok naspamäť, budete to mať omnoho jednoduchšie ako niekto, kto sa práve začína učiť svoj prvý cudzí jazyk.

Ušte sa jazyk, ktorý sa vám zíde na cestách

Cestovanie je jeden z najužitočnejších dôvodov, prečo sa naučiť jazyk: ponoríte sa do tunajšej kultúry, budete sa rozprávať s ľuďmi, opýtate sa na cestu a možno aj vyjednáte lepšiu cenu. Schopnosť porozumieť tomu, o čom sa ľudia rozprávajú, vám môže dať pocit bezpečia, a tak váš čas strávený v zahraničí bude o niečo uvoľnenejší. Navyše, ľudia zvyčajne ocenia snahu cudzinca rozprávať ich rodným jazykom a je tu aj veľká šanca, že k vám budú láskavejší a kamarádskejší, ak uvidia vašu snahu naučiť sa pár základných fráz.

Učte sa jazyk, ku ktorému máte pomôcky

Toto možno nie je ten najdôležitejší faktor, keď robíme svoje prvotné rozhodnutie, ale môže byť kľúčovým, ak to chcete brať vážne. Je skvelé učiť sa jazyk, pri ktorom máte poruke obľúbené pomôcky. Ak máte radi aplikácie, pozrite sa, či podporujú váš nový jazyk. Ak sa chcete učiť vo dvojici, nájdite si niekoho, kto je na to pripravený. Čím ľahšie sa dostanete k pomôckam, tým rýchlejšie budete napredovať.

Učte sa jazyk, ktorý je unikátny

Ďalším spôsobom, ako si vybrať jazyk, ktorý sa chcete naučiť, je vybrať si jazyk, ktorý sa učí len veľmi málo ľudí. Týmto spôsobom vyniknete a získate pozornosť ľudí. Uvedomte si, že celý proces sa môže spomaliť a sťažiť, ale plávanie proti vlne jazyka vám môže poskytnúť výhodu, ktorú potrebujete, aby ste vynikli.

Naučte sa jazyk s EFZistite viac
Získajte najnovšie informácie o cestovaní, jazykovom vzdelávaní a kultúre v GO newslettriZaregistrujte sa

Otestujte si svoju angličtinu za pár minút

Zistite viac