GO Blog | EF Slovensko
Najnovšie správy o cestovaní, jazykovom vzdelávaní a kultúre od EF Education First.
MenuBrožúrka zdarma

Ako žiť ako Havajčan (všetko je v jazyku)

Ako žiť ako Havajčan (všetko je v jazyku)

Havajčania sú veselí a bezstarostní. Dokonca bývalý americký prezident Barack Obama je pôvodom z Havaja – o čom vypovedal aj jeho pokojný prejav, takže bolo len ťažké uveriť, že mal jednu z najťažších prác na svete. Havaj bol tiež zvolený ako najšťastnejší štát a údajne má najmenej vystresovaných občanov.

Čo okrem pláží, slnka a surfovania robí toto miesto tak šťastným? Prečítajte si 5 dôvodov, ktoré popisujú lokálne slová:

1. Aloha – Ahoj, zbohom, láska

Aloha je všade na ostrovoch. Je to prvá vec, ktorú počujete a posledná vec, ktorú poviete a vyjadríte tým náklonnosť a súcit. Je to smer života, robiť všetko s láskou. Užívate si jedlo s aloha, surfujete s aloha a pracujete s aloha. Aby ste mohli žiť šťastne, musíte žiť s láskou. Je to jednoduché a krásne.

2. Ahonui – Trpezlivosť

Pripomeňme si, že ani Rím nebol postavený za deň. Prekonanie smútku či zlomeného srdca, čakanie na víkend, hľadanie riešenia. Všetko chce svoj čas. A pokiaľ nemáte presne dohodnuté stretnutie, nemá zmysel sa ponáhľať, skôr to aj tak nepríde. Takže len relaxujte a berte všetko s ľahkosťou. :)

3. Ohana – Rodina

Vo filme Lilo a Stitch, Lilo hovorí Stitchovi, “Ohana znamená rodina, rodina znamená, že nikto nezostane pozadu. Ani zabudnutý.” Presne tak sa Havajčania pozerajú na všetky veci; živé aj neživé. Všetci sme rodina a podľa toho by sme sa k sebe mali aj správať. Slovo Ohana je odvodené od rastliny taro, oha, znamená, že všetko a všetci pochádzajú z rovnakého koreňa.

4. Akahai – Láskavosť

Konajte dobro a zároveň dobro prijmite aj späť. Je to také jednoduché, ako to znie. Ak druhá strana vašu láskavosť a dobro neopätuje, pamätajte si, že láskavosť nie je o očakávaní niečoho na oplátku.

5. Pono – Spravodlivosť

Robte správnu vec. Pre seba. Pre druhých. Pre životné prostredie. Na všetko a čokoľvek. Môžete to dokonca nájsť aj v národnom hesle Havaja: ”Ua Mau ke Ea o ka Aina Ii ka Pono” alebo v preklade ”Život krajiny je udržiavaný v spravodlivosti.” Len si predstavte ako sa cítite, keď si stanovíte osobný cieľ a dosiahnete ho. Keď pomôžete tej starej pani prejsť cez cestu, vysadíte strom, adoptujete si psíka alebo len dostanete obyčajné ďakujem. Je to dobrý pocit však?

Použite tieto slová v každodennom živote a pochopíte aké to je žiť ako pravý Havajčan. Aloha!

Zažite Hawaii na vlastnej kožiZistite viac
Získajte najnovšie informácie o cestovaní, jazykovom vzdelávaní a kultúre v GO newslettriZaregistrujte sa