GO Blog | EF Slovensko
Najnovšie správy o cestovaní, jazykovom vzdelávaní a kultúre od EF Education First.
MenuBrožúrka zdarma

HOVOR AKO PRAVÝ KALIFORNČAN

HOVOR AKO PRAVÝ KALIFORNČAN

Ak chceš žiť kalifornským spôsobom života, nestačí začať jesť avokádo, burrito a burger. Môžeš sa opaľovať kedy len chceš a perfektne sa zoznámiť s tým pocitom, keď stojíš v dopravnej zápche na ceste do Los Angeles, ak však chceš naozaj zapadnúť, je potrebné naučiť sa hovoriť ako domáci. S tým ti pomôžeme my.

“BALLIN’”

Čo to znamená? Ballin’ znamená, že niekto je naozaj cool a bohatý. Preto “baller’” je niekto koho toto charakterizuje.

Ako to používať? “Look at him and his shiny car, he’s ballin’!”

“BUST”

Čo to znamená? Keď niečo označíme, že je to „bust“ tak je to zlý nápad, strata času alebo jednoducho nebezpečné.

Ako to používať? “That movie was a total bust.”

“GNARLY”

Čo to znamená? Gnarly sa začalo používať v roku v 1970 medzi surfermi a je to pravdepodobne jedno z najkalifornskejších slov. V skutočnosti to znamená „zvrátený“, ale používa sa aj namiesto slov ako napríklad „ťažký“, „náročný“, „cool“, „zaujímavý“ alebo „vážny“.

Ako to používať? “Those are some gnarly waves out there.” (náročné), “Dude, where did you get those gnarly shoes?” (cool), alebo “My English test tomorrow will be gnarly. I will need to study all night.” (vážny)

“HELLA”

Čo to znamená? „Hella“ nie je spôsob ako „cool“ povedať ahoj, v skutočnosti znamená “veľa”, “veľmi” alebo “skutočne” a je neklamným znakom že pochádzaš zo severnej Kalifornie. Hella je odvodené od spojenia „hell of a (lot)“

Ako to používať? “There were hella people at the Farmer’s Market today” alebo “Green smoothies are hella better than coffee.”

“MARINATING”

Čo to znamená?  Nemá to nič spoločné s varením ani marinovaním – znamená to oddychovať.

Ako to používať? “What are you doing today? Nothing much, just marinating watching the game.”

“SPOT” A “DUB”

Čo to znamená? Môže to znieť ako niečo čo používajú boxeri v ringu, ale „spot“ znamená požičať a „dub“ označuje $20 bankovku

Ako to používať? “Could you spot me a dub?”

“I’LL TAKE MY BURGER ANIMAL STYLE.”

Čo to znamená? Jednou z vecí, ktorá by nemala chýbať na zozname je jednoznačne In-N-Out Burger. Vznikol v roku 1948 a je to kalifornská ikona, takže ak chceš naozaj zapadnúť, neobjednaj si len burger ale urob to zaujímavejšie.

Ako to používať? Vyskúšaj si objednať “animal style” (horčica je súčasťou mäsa) alebo “4×4” a vychutnaj si burger so štyrmi plátkami mäsa. Znie to chutne, no nie?

“GET IN WHERE YOU FIT IN.”

Čo to znamená? Ak si niekedy zažil premávku okolo L.A., určite si tento výraz už počul. Je to perfektný spôsob ako ospravedlniť mierne agresívnu jazdu – je to proste džungľa, tam vonku, na diaľniciach okolo Los Angeles.

Ako to používať? Vytlač niekoho, zamrmli “get in where you fit in”  a pokračuj v jazde.

“ON HEAVY ROTATION”

Čo to znamená? Pravdepodobne si to už niekedy počul v rádiu, a je to odkaz na aktuálne hity hrané dookola. Predsa len to „cool“ Kalifornčania používajú na čokoľvek čo prichádza vo veľkých množstvách.

Ako to používať? “Since we arrived, we’ve been putting In-N-Out on heavy rotation. Can’t get enough!”

“THE INDUSTRY”

Čo to znamená? Veľa ľudí v Kalifornii pracuje v tzv. “the industry”. Neznamená to že stoja niekde v továrni za pásom a pracujú manuálne. Používa sa to v spojení s nádejnými hercami, režisérmi, producentmi a ostatnými profesionálmi, ktorí sa pohybujú vo filmovom priemysle.

Ako to používať? “Have you heard that David left the industry and moved to Nebraska?”

Špeciálne poďakovanie patrí Christi za podieľanie sa na príprave článku

Jazykový pobyt v USAZistite viac
Získajte najnovšie informácie o cestovaní, jazykovom vzdelávaní a kultúre v GO newslettriZaregistrujte sa