GO Blog | EF Slovensko
Najnovšie správy o cestovaní, jazykovom vzdelávaní a kultúre od EF Education First.
MenuBrožúrka zdarma

Backpacking vs. jazykový kurz v zahraničí: kam na gap year?

Backpacking vs. jazykový kurz v zahraničí: kam na gap year?

Cestovanie môže byť jednou z najlepších vecí, ktoré môžete počas svojho života spraviť. Otvorí vám dvere k novým kultúram, ukáže fantastické nové miesta a krajiny a predstaví zaujímavých ľudí – taktiež sa o sebe veľa naučíte. Backpacking aj jazykový kurz v zahraničí sú úžasné spôsoby, ako spoznať svet. Čo je však to pravé pre vás? Nebojte sa, pomôžeme vám. Považujte to za váš osobný zoznam pre a proti, ktorý vám pomôže zistiť, ako čo najlepšie stráviť váš gap year pred, počas alebo po skončení vysokej školy.

Objavovanie nových miest

Backpacking doslovne znamená nosiť všetko potrebné na dobrodružstvá, a nič navyše, na vlastnom chrbte, čo vám ponúkne možnosť slobodne sa pohybovať bez obmedzení. Je veľmi jednoduché zbaliť sa a presunúť ďalej. Nie je potrebné ostávať na jednom mieste dlhšie ako treba. Je jednoduchšie naplánovať program plný dobrodružstiev, donekonečna objavovať nové miesta a krajiny... ako sa vám len bude páčiť. A to bez povinnosti ostávať na jednom mieste. Je to úplne na vás. Ak si chcete odškrtnúť mnohé body zo svojho cestovateľského zoznamu, backpacking je zaručenou cestou, ako to dosiahnuť.

Učiť sa jazyk v zahraničí, kde máte vyučovanie a hostiteľskú rodinu, ku ktorej sa večer môžete vrátiť, znamená, že ostávate na jednom mieste. Postupne sa vám zlepší úroveň jazyka a začnete sa cítiť ako domáci. Máte svoju obľúbenú kaviareň, kamarátov, s ktorými chodíte von, rozumiete tunajšej kultúre. V podstate sa vaše nové mesto a hosťovská rodina sa stanú vaším druhým domovom. Neznamená to však, že tam musíte ostať. Počas víkendu a sviatkov sa môžete vybrať objavovať blízke mestá a miesta v okolí. Ak študujete v Európe, ostatné krajiny sú vzdialené len niekoľko hodín cesty vlakom.

Spoznávanie nových ľudí

Počas vášho štúdia v zahraničí sa vaši spolužiaci stanú vašou druhou rodinou. Lepšiu definíciu „zblíženia“, ako sa presťahovať, objavovať nové mesto či prijať výzvu naučiť sa spolu nový jazyk, nenájdete. A v porovnaní s backpackingom – z priateľov, ktorých stretnete počas vášho štúdia v zahraničí, sa stanú priatelia na celý život. A to teraz hovoríme len o spolužiakoch. Investovaním času do jedného miesta stretnete domácich, ktorí vám ukážu skryté miesta a pomôžu vám rozšíriť vaše medzinárodné siete. Vo všeobecnosti platí, že ak chcete vytvoriť hlboké priateľstvá so spolužiakmi a domácimi, štúdium v zahraničí je pre vás to pravé.

Získavanie zručností

Či už budete backpacker, alebo študent, garantujeme vám, že sa vrátite s novými zručnosťami. V oboch prípadoch ste hodený do extrémne vzrušujúceho prostredia, kde sa veľmi rýchlo naučíte komunikovať s novými ľuďmi, orientovať sa v inej kultúre a vytvoriť si nový život v zahraničí. Teraz ste nezávislý a zodpovedný sám za seba. Plánovaním vášho voľného času, dopravy, štúdia a spoločenského života sa vrátite domov istý si svojimi schopnosťami. Ďalším bonusom štúdia v zahraničí je, že získate úžasnú schopnosť rozprávať cudzím jazykom a konverzovať s úplne novou komunitou ľudí v ich rodnom jazyku, teda niečo, čo je naozaj pôsobivé pre vášho budúceho zamestnávateľa alebo zamestnanca, ktorý rozhoduje o vašom prijatí na univerzitu.

Bez ohľadu na vaše kariérne ambície, najdôležitejšie pri výbere vášho gap year je, čo očakávate od vášho roku v zahraničí. Chcete si plniť cestovateľské sny, vidieť veľa miest a stretnúť veľa nových ľudí? Alebo sa chcete naučiť nový jazyk spolu s domácimi v meste, ktoré dobre poznáte? Tak či onak, budete môcť cestovať. A ako sme spomínali vyššie na začiatku, je to tá najlepšia vec na svete.

Chcete sa dozvedieť viac o štúdiu v zahraničí?Prezrite si kurzy
Získajte najnovšie informácie o cestovaní, jazykovom vzdelávaní a kultúre v GO newslettriZaregistrujte sa

Naučte sa jeden z 10 jazykov vo viac ako 50 destináciách

Zistite viac