GO Blog | EF Slovensko
Najnovšie správy o cestovaní, jazykovom vzdelávaní a kultúre od EF Education First.
MenuBrožúrka zdarma

9 novoročných tradícií z celého sveta

9 novoročných tradícií z celého sveta

Máte chuť trochu pomiešať svoje novoročné rutiny a uistiť sa, že urobíte všetko pre to, aby ste boli v roku 2023 požehnaní bohatstvom, prosperitou a šťastím? Odpočítavanie a prskavky bokom (netreba zabúdať na klasiku), zostavili sme zoznam tradícií z celého sveta, ktoré vám s tým pomôžu.

1. Začnite nový rok správne

Teda na správnej nohe. V Škótsku a Grécku je „prvá noha“ starou tradíciou – prvý človek, ktorý vstúpi do vášho domu, prinesie buď šťastie alebo smolu. Priatelia a príbuzní sú dobrou voľbou, aby vstúpili ako prví – vždy pravou nohou a nikdy s prázdnymi rukami.

2. Poskakujte!

Ak chcete zapojiť viac ľudí a viac nôh, jednoducho urobte to, čo robia Dáni a „skočte“ do ďalšieho roka skokom o polnoci zo stoličky. V Brazílii ľudia posúvajú skákanie na vyššiu úroveň: Na Silvestra idú na pláž a preskakujú sedem vĺn – pričom vyslovia sedem želaní do nového roka.

3. Sústo hrozna

V Španielsku a mnohých ďalších španielsky hovoriacich krajinách ľudia začínajú Nový rok s plnými ústami: Verí sa, že ak zjete dvanásť bobúľ hrozna o polnoci, prinesie vám to dvanásť mesiacov plných šťastia a prosperity. Hrozno však nemôžete jesť kedykoľvek chcete: Musíte ho zjesť vždy, keď kostolný zvon odbije polnoc – nasleduje 12 úderov a za každý úder hodín musíte zjesť jednu bobuľu hrozna. V obchodoch dokonca predávajú špeciálne balenie hrozna práve na túto tradíciu.

4. Za zdorovjie

V Rusku ľudia berú svoje novoročné želania veľmi vážne a vynakladajú veľa úsilia na to, aby sa splnili: Rusi vyslovia svoje želanie, napíšu ho na papier a spália ho. Potom vložia popol do pohára šampanského a vypijú. Na zdravie!

5. Rok cestovania

Tu je novoročná tradícia pre všetkých cestovateľov: V Kolumbii si ľudia, ktorí chcú rok plný cestovania, berú o polnoci svoj (prázdny) kufor na prechádzku okolo svojho bloku, kde bývajú.

6. Myslite na svoje farby

Existuje veľa tradícií, ktoré zahrňujú oblečenie: Napríklad v Brazílii sa nosí biela na odohnanie zlých duchov. V Číne sa pre šťastie oblieka do červenej (ale až na konci januára, kedy budú oslavovať Nový rok 2023). Zdá sa, že spodná bielizeň je ešte dôležitejšou súčasťou novoročných tradícií po celom svete, preto by ste sa mali riadiť sprievodcom farbami aby ste si zvolili ten správny outfit.

Napríklad ak si oblečiete modré spodné prádlo, prinesie vám to dobré zdravie a pokoj. A ak biele tak mier, harmóniu a šťastie.

7. Sledujte, čo jete

Ak jete okrúhle jedlá, potom by mala byť vaša prosperita v poriadku. V Taliansku sa o tradičnom jedle cotechino a lenticchie (klobása a šošovica), ktoré sa jedáva o polnoci hovorí, že v novom roku prináša všetky druhy bohatstva – šošovica napokon vyzerá ako peniaze.

8. Urobte to okrúhle

Na Filipínach zameranie na okrúhle veci presahuje rámec stola – jedáva a vystavuje sa okruhle ovocie, ľudia si navzájom dávajú mince a nosia bodky.

9. Nechajte olovo ujať sa vedenia

Niektorí ľudia používajú čajové lístky na predpovedanie budúcnosti. Tam, kde sa v Európe hovorí po nemecky a v niektorých severských krajinách sa veci trochu vyhrotia: ľudia tam používajú olovo a misku s vodou, aby predpovedali, čo prinesie nový rok. Malé množstvo olova sa roztopí v lyžičke a naleje do studenej vody – tvar oloveného nugetu sa potom starostlivo interpretuje, aby predpovedalo, čo prinesie nový rok.

Spoznaj s nami svet v 2023Zisti viac
Získajte najnovšie informácie o cestovaní, jazykovom vzdelávaní a kultúre v GO newslettriZaregistrujte sa