GO Blog | EF Slovensko
Najnovšie správy o cestovaní, jazykovom vzdelávaní a kultúre od EF Education First.
MenuBrožúrka zdarma

Ako sa naučiť po anglicky rýchlejšie: 10 tipov

Ako sa naučiť po anglicky rýchlejšie: 10 tipov

Učiť sa angličtinu je zábavné a hoci je považovaná za ľahko dostupný a relatívne jednoduchý jazyk, naučiť sa 750-tisíc slov a pravopis, s ktorým sa potrápi aj skúsený študent, môže vyvolať obavy, že naučiť sa ju rýchlo je nemožné. Chcem vás však uistiť, že nie je – pokiaľ máte tú správnu stratégiu.

Tu sú naše tipy, ako sa naučiť po anglicky rýchlejšie.

1. Čítajte všetko, čo sa vám dostane pod ruku

Klasickú literatúru, knižky, noviny, webové stránky, maily, obsah vášho účtu na sociálnych sieťach, opisy na krabici od cereálií: ak sú v angličtine, prečítajte si ich! Prečo? Pretože tento obsah bude plný nových slovíčok, rovnako ako aj tých, ktoré už poznáte. Čítanie vám pomáha rýchlo sa zlepšovať, pretože ak aj pre vás známe slovíčka nachádzate v novom kontexte, posilňujete ich vo vašej pamäti. Na druhej strane učenie sa nových slovíčok a výrazov je kľúčové na budovanie vašej slovnej zásoby, obzvlášť v jazyku, akým je angličtina. Jazyku, ktorý má tých slov tak strašne veľa. No nie je to len čítanie, pokračujte ďalej... A teda...

2.     Zapisujte si nové slovíčka

Tento tip je klasika, a to z dobrého dôvodu: jednoducho funguje! Keď sa učíme, často sa tešíme z nového slovíčka alebo frázy tak veľmi, že máme pocit, že ho určite nezabudneme. No verte nám, nie všetko si zapamätáme na prvý krát. Proti zabúdaniu skúste zabojovať využívaním zábavného zošita alebo pomôcok, akou je napríklad Evernote. Vždy, keď začujete alebo si niekde prečítate nové slovíčko či frázu, zapíšte si ju v kontexte – to znamená vo vete spolu s jej významom. Ušetrí vám to čas, pretože sa seba nebudete musieť pýtať: „Čo to slovo/fráza vlastne znamená?“

3.     Rozprávajte sa s ľuďmi

Na čo je dobrý jazyk, ak nie na komunikáciu? Samozrejme, my ľudia sme sa stali expertmi v komunikácii bez toho, aby sme otvorili ústa – veľká vďaka Whatsapp-u! No je pravda, že keď ide do tuhého, hovoriť je omnoho lepšie, ako len prečítať si alebo napísať. Zapamätáte si to omnoho lepšie. Len si spomeňte, koľkokrát ste počuli ľudí hovoriť, že „rozumejú po anglicky, ale nevedia rozprávať“. Veľa potenciálnych anglicky hovoriacich ľudí si spravilo z rozprávania neprekonateľnú bariéru, ktorá ich len zneisťuje a obmedzuje. Nebuďte ako oni. Vyhľadajte rodených hovoriacich kvôli neformálnej komunikácii, prihláste sa na jazykové kurzy alebo sa zúčastnite online hodín.

4. Odoberajte podcasty alebo Youtube kanály (v angličtine)

Máte radi humor? Politiku? Blogovanie? Varenie? O čokoľvek sa zaujímate, určite pre vás existuje anglický podcast alebo Youtube kanál s týmto obsahom. Odoberajte zopár z nich a počúvajte ich počas šoférovania alebo sledujte cestou do školy alebo do práce. Na začiatku vám môže prízvuk počúvanie sťažovať, no ak vydržíte, o chvíľu tomu začnete rozumieť (nehovoriac o množstve nových slovíčok, ktoré sa naučíte od rodeného hovoriaceho!).

5. Vycestujte do zahraničia

Ak si myslíte, že existuje nejaká lepšia možnosť, ako sa naučiť jazyk, zatiaľ čo bývate a študujete v anglicky hovoriacej krajine, sem s ňou! Nie je žiadne tajomstvo, že angličtina je najrozšírenejším jazykom na svete a vďaka dlhému zoznamu krajín, spomedzi ktorých si môžete vybrať, si na učenie môžete zvoliť miesto na základe vlastných preferencií, či už je pre vás dôležitá poloha, počasie alebo obľúbené mesto. Porozmýšľajte o nejakom v Austrálii, na Malte, v Spojenom kráľovstve, Spojených štátoch, Kanade či Južnej Afrike...

6. Učte sa od svojich kamarátov

Máte kamarátov, ktorí na internete zdieľajú obsah v angličtine? Neprehliadajte ho vo vašom zobrazení správ, venujte mu pozornosť a zaumieňte si preskúmať jeden alebo dva príspevky za deň. Môžu to byť správy alebo články z časopisov, videá, rozhovory, blogy, pesničky alebo aj niečo iné: ak je to v angličtine a téma vás zaujíma, bude to pre vás užitočné.

7. Veľa sa pýtajte

Curiosity may have killed the cat (v preklade znamená varovanie, aby ste sa nepýtali príliš veľa otázok. :D), ale neustále pýtanie sa postrčilo študenta k schopnosti plynule rozprávať! Ak sa učíte angličtinu, čoskoro budete mať kopu otázok. Neostávajte s vašimi pochybnosťami sami – buďte zvedaví a hľadajte odpovede! Ak ste sa zapísali do kurzu, spýtajte sa vášho učiteľa (napokon, preto sú tam). No ak sa učíte sami, nebojte sa: odpovede nájdete na blogoch alebo jazykových stránkach, spýtajte sa ostatných alebo si preštudujte odpovede na fórach. Budete sa cítiť omnoho lepšie!

8. Sledujte hviezdy

Ozvláštnite si učenie a vyberte si anglicky hovoriacich umelcov (hercov či spevákov), ktorých máte radi. A teraz choďte na internet a vyhľadajte si rôzne rozhovory, ktoré poskytli, a pozrite si ich. Najskôr kvôli prehľadu a potom znova. Vypíšte si zaujímavé frázy a slovíčka, ktoré zazneli. Slang, príbehy, humor a anekdoty, ktoré vznikli pri týchto rozhovoroch, vám určite dajú zabrať!

9. Začnite s tým, čo naozaj potrebujete

Učenie angličtiny vám pôjde omnoho lepšie, ak si budete stále pripomínať, prečo to vlastne robíte. Idete na výmenný pobyt? Tak sa sústreďte na slovíčka spojené s vaším štúdiom. Chystáte sa na zahraničnú konferenciu? Oprášte si vaše spúšťače konverzácie s ďalšími účastníkmi. Dávate si ročnú pauzu? Vyzerá to tak, že slovíčka spojené s cestovaním a turizmom sa vám budú hodiť. Ak ste sa len bezhlavo pustili do učenia angličtiny s nádejou sa zázračne naučiť všetko naraz, s veľkou pravdepodobnosťou skončíte zmätení a vyhorení. A to nás privádza k...

10. Nezhadzujte sa len preto, že vám to teraz nejde

Keď začnete cítiť, že sa nezlepšujete – čo sa občas stáva každému študentovi –, nehovorte „neviem po anglicky“ alebo „nikdy to nepochopím“. Vyhoďte tieto frázy z vášho slovníka! Iba vám zastierajú pohľad na váš progres, ktorý robíte, a presviedčajú vás, že vaše sny o tom, že sa naučíte dobre po anglicky, sa nedajú dosiahnuť. Namiesto toho povedzte: „Učím sa po anglicky a robím pokroky každý deň.“ Alebo: „Nie je to vždy ľahké, ale stojí to za to... Som omnoho lepší ako pred šiestimi mesiacmi.“ A ďalšie podobné frázy, ktoré vám pripomenú to hlavné.

Študuj angličtinu s EF v zahraničíZisti viac
Získajte najnovšie informácie o cestovaní, jazykovom vzdelávaní a kultúre v GO newslettriZaregistrujte sa

Otestujte si svoju angličtinu za pár minút

Zistite viac