GO Blog | EF Slovensko
Najnovšie správy o cestovaní, jazykovom vzdelávaní a kultúre od EF Education First.
MenuBrožúrka zdarma

Ako začať kariéru ako digitálny nomád

Ako začať kariéru ako digitálny nomád

Prežili ste univerzitu – vzostupy, pády a všetku tú neistotu. Teraz je ten čas nájsť si prácu a odštartovať svoju kariéru.

Ak vás len z myšlienky na každodenné dochádzanie za prácou v preplnenom vlaku a následnom trávení času v kancelárii  od 9.00 do 17.00 ide roztrhnúť, netrápte sa. Vďaka nárastu flexibilných pracovných podmienok a spoločnostiam najímajúcim pracovníkov na diaľku majú teraz tí, ktorí vstupujú do pracovného procesu, väčší výber a flexibilitu ako kedykoľvek predtým.

Digitálni nomádi využívajú túto zmenu a pripájajú sa z krásnych pláži na Kostarike, z elegantných kaviarní v Paríži alebo z niektorého historického mesta v Chorvátsku. Čítajte ďalej a dozviete sa, ako naštartovať svoju kariéru ako digitálny nomád. Pracujte a cestujte po celom svete!

Tipy na hľadanie kariéry

Aké povolania môžete robiť ako digitálny nomád?

Teraz, keď zamestnávatelia pochopili, že flexibilita zamestnancov zvyšuje produktivitu a ich udržanie, prišlo k obrovskému posunu smerom k podpore práce agnostickej polohy teda práce odkiaľkoľvek. Ak teda nezačínate kariéru v práci, ktorá si vyžaduje interakciu medzi ľuďmi alebo fyzickú prítomnosť na pracovisku, nájdete množstvo príležitostí, ktoré podporujú prácu na diaľku vo veľkých aj malých spoločnostiach.

Začnite hľadať tu:

  • Zadajte „práca na diaľku“ ako jeden z filtrov na stránkach s pracovnými ponukami alebo na platforme LinkedIn

  • Hľadajte na stránkach len s možnosťou práce na diaľku ako napríklad: FlexJobs, remote.co a WeWorkRemotly

  • Pridajte sa do skupín pre digitálnych nomádov na sociálnych sieťach ako napríklad: Remote Work &Jobs for Digital Nomads alebo Digital Nomad Jobs

  • Ak ste už zamestnaný, porozprávajte sa so šéfom o možnosti práce na diaľku

Ak máte zručnosti napríklad v tvorbe obsahu, digitálnom marketingu, optimalizácii webu pre vyhľadávače, virtuálnom asistentovi, marketingu sociálnych médií, písaní alebo v dizajne webu, môžete si nájsť vlastných klientov a pracovať ako živnostník na voľnej nohe, ktorý si svoj pracovný čas bude určovať sám.

Veci, na ktoré si treba dať pozor

Nie ste si istí, či je život digitálneho nomáda pre vás? Tu je pár vecí, na ktoré treba myslieť.

Osobnosť

Vynaliezavosť, motivácia, otvorenosť optimizmus sú kľúčovými povahovými vlastnosťami úspešného digitálneho nomáda. Vynaliezavosť zaisťuje, že viete vyťažiť čo najviac z akejkoľvek situácie a viete vyriešiť problémy, ktoré môžu nastať pri cestovaní. Motivácia vám pomôže nepoľaviť, pokiaľ ide o uzávierky alebo pri hľadaní nových klientov, zatiaľ čo otvorenosť a optimizmus pomôžu nadviazať kontakty a užiť si cestu prispôsobenia sa novému životu na cestách.

Časové pásma

Časové pásma sú nechcené zlo, keď žijete ako digitálny nomád. Je veľmi nepravdepodobné, že vy a vaši klienti budete v rovnakom časovom pásme, takže sa budete musieť naučiť nájsť kompromis. Život v zahraničí budú sprevádzať skoré ranné stretnutia neskoré prezentácie. Zohľadnite to pri výbere miesta, kde budete bývať a pracovať – hostely možno nebudú tá správna možnosť, ale súkromné Airbnb alebo hotelová izba ponúknu viac súkromia.

Mzda

Váš plat bude závisieť od toho, koľko a akú prácu robíte. Štúdia ukázala, že iba 30 % digitálnych nomádov zarába rovnako ako v bežnom zamestnaní. Môže to mať za následok to, že sa na vašich cestách rozhodnete pracovať menej a necháte si viac času na objavovanie. A ak ste freelancer, váš plat sa môže mesačne veľmi líšiť. Je dôležité nastaviť si rozpočet, pochopiť daňové povinnosti a zaobstarať si cestovné poistenie digitálneho nomáda, keď nepracujete z domu. A pre istotu majte vždy úspory, ktoré vás zachránia, keby ste stratili prácu, alebo veľkého klienta, keď ste na cestách.

Životné náklady

Vaše náklady na bývanie budú taktiež závisieť od toho, v akej krajine sa rozhodnete žiť. Zatiaľ čo Ázia, východná Európa a Južná Amerika sú viac-menej lacné, západná Európa, Nový Zéland a Austrália oveľa drahšie. Rovnako tak aj zdieľané izby na hosteloch budú lacnejšie ako prenájom Airbnb. Koniec koncov všetko sa odvíja od vášho platu, spôsobu života a celkového rozpočtu.

Víza

Pravidlá vydávania víz sú rôzne, všetko závisí od toho, kam chcete cestovať a odkiaľ pochádzate. Uistite sa, že máte všetko v poriadku, aby ste nenarazili na problémy. Taktiež sa pozrite na krajiny, ktoré ponúkajú víza digitálnym nomádom, ako napríklad Chorvátsko, Antigua a Barbuda, Estónsko, Malta a Mexiko. Nielenže vás to uchráni od problémov, ale taktiež nájdete aj skupinky ďalších digitálnych nomádov, ku ktorým sa môžete pridať.

Zručnosti, ktoré potrebujete ako digitálny nomád rozvíjať

Organizačné schopnosti

Pracovať z domu znamená, že niekedy budete musieť dať prednosť práci pred zábavou. Keď volá pláž, ale vy máte uzávierku, alebo míting prebieha v rovnakom čase ako úžasný výlet s kamarátmi, ktorého sa chcete zúčastniť, budete sa musieť spoľahnúť na vaše organizačné schopnosti. Aplikácie ako Trello pre projektový manažment, Slack pre rýchlu komunikáciu, Zoom pre virtuálne mítingy, Calendly na rezervovanie mítingov medzi časovými pásmami a digitálny kalendár ti pomôžu s organizáciou práce. Zatiaľ čo niektorí ľudia sa možno budú chcieť držať prísnej rutiny, aby sa uistili, že nezaostávajú, iní môžu pracovať lepšie, ak zostanú flexibilní a akceptujú, že k ich práci patria neskoré noci a skoré rána.

Akúkoľvek stratégiu si vyberiete, práci by ste mali byť oddaný a mali by ste ju stavať na prvé miesto, inak nebudete mať z čoho žiť.

Kultúrne rozdiely

Ak pracujete z domu, je dosť veľká šanca, že vaši kolegovia sú roztrúsení všade po svete. Takže vybudovanie si kultúrneho vnímania bude kľúčové, ak má všetko fungovať. Rôzne kultúry majú rôzne očakávania, keď hovoríme o dochvíľnosti, komunikácii, manažmente a medziľudských vzťahoch v práci.

Aby ste v tom nemali zmätok, skúste si prečítať knižku The Culture Map, alebo absolvujte kurz, ktorý vás oboznámi s týmito rozdielmi.

Komunikačné schopnosti

Bez kontaktu tvárou v tvár, ktorý by ste mali normálne v kancelárii, bude ťažšie komunikovať a pracovať na vzťahoch s vašimi kolegami alebo klientmi. Takže je veľmi dôležité, aby ste popracovali na vašich komunikačných schopnostiach, tak písomných, ako aj verbálnych, aby ste sa vyhli nedorozumeniam a problémom v pracovných vzťahoch.

Ak niektorý z vašich klientov nekomunikuje vo svojom rodnom jazyku, nebude na škodu oprášiť vaše jazykové schopnosti, aby vaša interakcia prebiehala ľahko.

Začínať kariéru ako digitálny nomád je úžasná cesta, ako zarábať a cestovať svetom. Pomôže to vašim komunikačným a organizačným schopnostiam, rovnako ako aj budovaniu porozumenia pre ostatných – všetky dôležité kvality, ktoré zamestnávatelia hľadajú. A pamätajte, ak to nevyjde, vždy sa viete vrátiť domov. Nemáte čo stratiť.

Ste pripravení zapustiť korene v zahraničí?Spoznajte svet
Získajte najnovšie informácie o cestovaní, jazykovom vzdelávaní a kultúre v GO newslettriZaregistrujte sa

Objavujte svet a študujte jazyk v zahraničí

Zistite viac