GO Blog | EF Slovensko
Najnovšie správy o cestovaní, jazykovom vzdelávaní a kultúre od EF Education First.
MenuBrožúrka zdarma

Čo robiť, keď veci nejdú podľa plánu: 4 tipy, ako prekonať prekážky počas cestovania

Čo robiť, keď veci nejdú podľa plánu: 4 tipy, ako prekonať prekážky počas cestovania

Žiť a študovať v zahraničí je nezabudnuteľná skúsenosť, na ktorú budete spomínať do konca vášho života. Samozrejme, ku každej takejto skúsenosti patrí aj tá časť, keď veci nejdú podľa plánu.

Aj keď to môže byť niekedy otravné, koniec koncov všetko, čo sa vám na cestách stane, sa stáva súčasťou vášho príbehu. A taký je, nebojácny cestovateľ, zmysel cestovania. Tu sú štyri nepríjemnosti pri cestovaní a návody, ako sa nimi popasovať.

1.      Letecká spoločnosť stratila vašu batožinu

Ako prvé nájdite miesto, kde stratu batožiny môžete reklamovať. Pracovník vás požiada o vašu nálepku k batožine. Do toho, ukážte mu ju! (Väčšinou to býva malá nálepka, ktorú dostanete pri odbavení. Pozrite sa na letenku – personál ju väčšinou prilepí na ňu, aby sa nestratila.) Zamestnanec na reklamáciách potom skontroluje váš let a to, či vaša batožina letela s vami – často sa totiž stane, že „stratená“ batožina jednoducho mešká alebo ju naložili na neskorší let.

S najväčšou pravdepodobnosťou vás požiadajú o adresu (zadajte adresu vášho ubytovania, hotela alebo školy), kam majú batožinu poslať. Alebo vám vysvetlia, ako postupovať ďalej a kde si môžete zmeškanú batožinou vyzdvihnúť. Pre pokoj v duši nie je na škodu vyžiadať si kópiu hlásenia, aby ste to mali čierne na bielom. Takto budete mať potrebný dokument a nebudete sa musieť spoliehať na vašu pamäť, čo robiť ďalej.

Rýchle tipy:

  • Pri balení priviažte šatku, stužku alebo farebný štítok na kufor, aby sa dal neskôr jednoducho rozpoznať.

  • Nenechávajte počítač, iPad, fotoaparát a ďalšie drahé veci v odbavenej batožine.

  • Majte letenku, cestovné poistenie a batožinový lístok pokope na bezpečnom mieste, napríklad v euroobale alebo v plastovej obálke (aké zvykne dávať cestovná kancelária).

  • Odfoťte si batožinu, aby ste ju v prípade potreby vedeli ukázať zamestnancovi letiska. (Je to omnoho jednoduchšie, ako opísať čierny ruksak priemernej veľkosti, ktorých je na svete milión!)

2. Zmeškali ste lietadlo

Po prvé: choďte na letisko, aj keď je jasné, že to už nestihnete. Niekedy sa stávajú veci, ktoré nevieme ovplyvniť. Ako napríklad meškanie vlaku na letisko alebo nehoda na ceste, ktorá znemožní prejazd. Ak je toto váš prípad, spýtajte sa zamestnanca letiska na „pravidlo prasknutej pneumatiky“ (alebo aj „pravidlo dvoch hodín“). Aj keď to nie je oficiálne pravidlo, funguje to tak, že letecká spoločnosť vás nechá letieť ako standby bez toho, aby ste si za to museli priplatiť, ak to bola situácia, ktorú ste nemohli ovplyvniť. Bohužiaľ, nízkonákladové letecké spoločnosti toto „pravidlo“ nedodržiavajú, keďže je nepísané, no oplatí sa naň aspoň spýtať.

Zmeškané medzinárodné lety – pokiaľ nie sú spôsobené samotnou leteckou spoločnosťou –, to už je celkom iná káva. V tomto prípade vás zadarmo presunú na neskorší let. Akokoľvek otravné to je, zhlboka dýchajte. Ak budete využívať medzinárodne lety pravidelne, pravdepodobne sa to stane. Vitajte v klube!

Rýchle tipy:

  • Nadväzujúce domáce a medzinárodné lety si kupujte priamo na stránkach leteckých spoločností. Ak je zmeškanie letu chybou leteckej spoločnosti (napríklad keď má lietadlo technické poruchy, čo následne spôsobí zmeškanie lietadla), je ich povinnosťou presunúť vás na neskorší let.

  • Podrobne si preštudujte vaše cestovné poistenie. Ak môžete, zvážte výber takého poistenia, ktoré vám v podobnej situácii poskytne krytie.

  • Vyhraďte si časť peňazí na vašom účte pre prípad zmeškaného lietadla, aby ste ju mali poruke a nemuseli volať domov.

  • Správajte sa k zamestnancom leteckej spoločnosti slušne. Tiež sú to len ľudia, a vaša zdvorilosť vám určite pomôže predísť zbytočnému emočnému, niekedy aj peňažnému stresu.

3. Hanbíte sa rozprávať

Hanbiť sa je úplne normálna až očakávaná časť pri učení sa jazyka v zahraničí. Takže ak sa to stane – upokojte sa! Vedzte, že čoskoro si zvyknete na svoje okolie, skamarátite sa, budete sa cítiť istejšie pri komunikácii v novom jazyku. Každý, kto sa kedy učil cudzí jazyk, určite zažil moment, keď si nebol istý svojimi schopnosťami a pochyboval o tom, či sa to vôbec niekedy naučí. Dobrá správa je, že ak k tomu budete pristupovať pokojne, so zvedavosťou a motiváciou tvrdo na sebe pracovať a tiež so štipkou humoru, všetko bude tak, ako má byť.

Rýchle tipy:

  • Pamätajte, že hanbiť sa je úplne normálne – rozprávanie bude časom jednoduchšie! Príslovie „tréning robí majstra“ nemá ďaleko od pravdy.

  • Povedzte „áno“ príležitosti spoznať nových ľudí. Skupinové aktivity sú skvelé v tom, že sa môžete rozprávať s jedným alebo s viacerými ľuďmi, keď na to budete mať náladu.

  • Pamätajte, že turistika, bowling, prechádzka mestom, ísť si zaplávať, navštíviť galériu alebo ísť na koncert – alebo nejaká iná spoločenskú aktivita, kde zamestnávate telo aj myseľ, je úžasným spôsobom, ako spoznať ľudí a postupne sa rozhovoriť. Stane sa niečo čarovné počas toho, ako cvičíte a vaše ruky sú zamestnané, vtedy sa totiž vypne ten kritický hlas.

  • Starajte sa o seba tak, ako by ste sa postarali o svojho dobrého kamaráta. Nikdy by ste sa predsa nesmiali jeho snahe naučiť sa nový jazyk – tak prečo ste na seba taký prísny?

4. Stratíte sa v meste

Výborne! Túlať sa je jedna z najdôležitejších častí vášho výletu (nie, seriózne – myslíme to vážne). Cestovať v zahraničí vám dá nespočetne veľa možností na rast a výstup z vašej komfortnej zóny – a toto nie je výnimka.

  • Stiahnite si aplikácie mestskej hromadnej dopravy a používajte ich na to, aby ste sa naučili trasy, ktoré budete požívať.

  • Noste zo sebou mapu mestskej hromadnej dopravy. Na nej si vyznačte preferovanú cestu domov a do školy, plus zaznačte si aj iné možnosti, ako sa niekam dostanete.

  • Ak sa stratíte, nájdite si kaviareň, kníhkupectvo, trafiku, infocentrum alebo podobný orientačný bod. Poproste o pomoc a ukážte im vašu mapu, kam chcete ísť. Nehanbite sa poprosiť ich, aby to zopakovali ešte raz. Pamätajte, ľudia radi pomáhajú nájsť turistom cestu vo vlastnom meste.

  • Berte tieto momenty ako kredity navyše! Budete precvičovať rozprávanie s domácimi – nie je nič lepšie na zlepšenie plynulého rozprávania a zvýšenie vášho sebavedomia.

  • Ak mate čas a cítite sa komfortne, túlajte sa – môže to byť zaujímavá časť mesta. Možno tu nájdete vaše nové obľúbené kaviarne, námestia, galérie, parky a obchodíky na rohu ulice.

Nie je žiaden dôvod myslieť si, že tieto veci sa vám určite stanú. No ak áno – alebo ak kamarát zažije podobnú situáciu –, tieto tipy vám pomôžu upokojiť sa a byť pripravený. Šťastnú cestu!

Začnite svoju zahraničnú cestu ešte dnesObjavte destinácie
Získajte najnovšie informácie o cestovaní, jazykovom vzdelávaní a kultúre v GO newslettriZaregistrujte sa

Otestujte si svoju angličtinu za pár minút

Zistite viac