GO Blog | EF Slovensko
Najnovšie správy o cestovaní, jazykovom vzdelávaní a kultúre od EF Education First.
MenuBrožúrka zdarma

8 zábavných veľkonočných tradícií z celého sveta

8 zábavných veľkonočných tradícií z celého sveta

Veľká noc je oveľa viac než len celodenné jedenie čokoládových zajkov a vajíčok. Je to dôležitý kresťanský sviatok, ktorý tvorí množstvo tradícií a zvykov. Avšak, ako roky plynuli, niektoré zo zvykov boli prispôsobené alebo zmenené. Dnes sú oslavované všetkými a všade, aj to aj vtedy keď neveríte vo veľkonočného zajka.

Požiadala som zopár mojich kolegov, aby sa s nami podelili o ich obľúbene aktivity počas Veľkej noci a tým sme vytvorili kolekciu zábavných veľkonočných tradícií z celého sveta.

  1. Kite flying

Ľudia na Bermudoch mieria vysoko na Veľkú noc : „Kite flying” je počas prázdnin obľúbenou zábavou pre všetkých. Bermuďania vyrábajú svoje vlastné draky pomocou drevených paličiek, farebného papiera a zložitých vzorov. To všetko je doplnené špeciálnou vreckovkou nazývanom „hummers“, ktorá vydáva bzučivý zvuk – známy aj ako zvuk bermudskej Veľkej noci. Ľudia sa spolu stretnú a nechajú lietať vzduchom svoje nádherné výtvory. Prípadne sa na Veľký piatok vydajú na pláž Horseshoe Bay Beach, aby sa zúčastnili každoročného Kite festivalu.

  1. Čítanie „murder mystery”

V niektorých častiach sveta, je Veľká noc časom na páchanie trestných činov – a to nehovoríme o odhryznutí uší nevinného čokoládového zajka alebo praskanie krásne zdobených vajíčok. Nie, hovoríme o „Påskekrimmen“ – nórskej tradícii čítania, sledovania a počúvania kriminálnych príbehov a detektívnych thrillerov počas veľkonočných sviatkov. Celá krajina je v napätí, pretože vydavatelia, ako aj rozhlasové a televízne stanice vytvárajú záhadné vraždy. Dokonca aj mliečna spoločnosť prispieva tlačením krimi príbehov na škatule od mlieka.

  1. Skrývanie veľkonočného hniezda

Kto by nemal rád hľadanie košíkov plných čokoládou po dome či záhrade? V Nemecku, Švajčiarsku a mnohých ďalších krajinách sú veľkonočné hniezda skryté pre deti (a niektorých dospelých, pretože prečo nie!). Hniezda sú vlastne zdobené koše alebo škatule, ktoré sú plnené čokoládovými zajačikmi, čokoládovými vajíčkami, cukríkmi a hračkami a hovorí sa, že ich ukrýva sám veľkonočný zajačik.

  1. Boj s vodou

Málo vecí sa podpisuje na Veľkej noci viac ako priateľský boj s vodou. To si myslia Poliaci, keď oslavujú Śmigus Dyngus (Poured Monday). Tieto mokré slávnosti sa konávajú sa na Veľkonočný pondelok. Za starých čias to boli hlavne slobodní chlapci, ktorí prenasledovali slobodné dievčatá. Dnes je to tradícia, ktorá je pre všetkých. Hlavnými zbraňami sú vodné pištole, prázdne fľaše od šampónu alebo prostriedok na umývanie riadu a samozrejme staré dobré vedrá. V skutočnosti je to v podstate všetko do čoho viete naliať a teda najmä vyliať vodu.

  1. Eggscapading

Vajíčka a Veľká noc idú k sebe ako darčeky na Vianoce. Sú to pravdepodobne najvýznamnejšie sviatky jedla na svete. Ľudia vajíčka farbia a zdobia, schovávajú ich a hľadajú, snažia sa ich čo najrýchlejšie prekotúľať cez trávnik a následne pobúchaním uvidia, ktoré vajíčka sa rozbijú a ktoré vydržia. Víťaz je samozrejme veľký šťastlivec. A niekedy sa vajíčka iba jednoducho zjedia. Rovnako ako vo francúzskom Hauxe, kde asi 1 000 ľudí zje obrovskú veľkonočnú omeletu z viac ako 4 000 vajec.

  1. Hádzanie hlineného hrnca

Dajte si pozor na lietajúcu keramiku na gréckom ostrove Korfu. (Upozornenie: toto nemá nič spoločné s obľúbeným čarodejníkom všetkých ľudí). Na Veľkonočnú sobotu presne o 11. hodine, obyvatelia Korfu vyhadzujú z balkónov hlinené hrnce (všetkých veľkostí). Tradícia siaha do 16. storočia, keď ľudia vyhodili z okna všetky svoje zbytočné a staré veci, aby sa pripravili na Nový rok – rozbíjajúce sa hrnce vydesia zlých duchov a znamenajú nový začiatok.

  1. Distribúcia praclíkov

Luxemburčania oslavujú „Bretzelsonnden“ (praclíkovú nedeľu), tretiu nedeľu v pôstnom období. V Luxemburgu sú praclíky vlastne sladké lístkové pečivo s polevou a mandľami. Chlapci dajú dievčaťu, ktoré sa im páči, praclík. Ak prijme maškrtu, má chlapec povolené navštíviť dievča na Veľkonočnú nedeľu a na oplátku dostane vajce. Ak sa to všetko stane v priestupnom roku, úlohy sa obrátia a dievčatá môžu rozdávať praclíky svojich vyvoleným.

  1. Halloween na jar

Švédsko a niektorí jeho škandinávski priatelia oslavujú Halloween na jar: vo štvrtok pred Veľkou nocou sa deti obliekajú ako čarodejnice (vrátane metiel a medených kanvíc) a chodia od dverí k dverám pýtať si cukríky. Deti zvyčajne ponúkajú dospelým zdobené vŕbové vetvy alebo kresby za dobroty na oplátku. Tradícia vychádza z legendy, že švédske čarodejnice išli pred Veľkou nocou do Blåkully –  na párty s diablom. Švédi na Veľkonočnú nedeľu pália veľké ohne, aby sa čarodejnice nevrátili.

Spoznávajte cudzie kultúry
Získajte najnovšie informácie o cestovaní, jazykovom vzdelávaní a kultúre v GO newslettriZaregistrujte sa

Naučte sa jeden z 10 jazykov vo viac ako 50 destináciách

Zistite viac