GO Blog | EF Slovensko
Najnovšie správy o cestovaní, jazykovom vzdelávaní a kultúre od EF Education First.
MenuBrožúrka zdarma

10 dôvodov prečo milovať Kostariku

10 dôvodov prečo milovať Kostariku

Pura Vida – je príslovie, sprevádzané žiarivým úsmevom, ktoré budete počuť na Kostarike všade. Doslovne sa prekladá ako ‘čistý život’, ale má oveľa hlbší význam. Opisuje spôsob života a životný štýl, ktorý podporuje mier a pokoj, ochranu a šťastie. Je to motto tejto krajiny a nebude vám dlho trvať uvedomiť si, že idylické pláže, vlny svetovej úrovne a bujné džungle skutočne ponúkajú veľmi čistý život.

Tu je našich top 10 dôvodov, prečo milovať Kostariku (a začať si baliť kufre do tejto destinácie hneď ako dočítate tento článok):

1. Nádherné pláže

Ak je vaša predstava o raji opaľovanie sa na nedotknutých piesočnatých plážach (a koho nie?), na Kostarike sa vám to určite splní. Či už na tichomorskom alebo karibskom pobreží, úžasné pláže sa tiahnu ako stuha pozdĺž pobrežia oceánu. Navyše, môžete skombinovať pokojné bývanie na pláži s ochranárskymi prácami: pláže národného parku Santa Rosa a národný park Tortuguero pomáha chrániť hniezdiace korytnačky tým, že zachovávajú ich pobrežné biotopy.

2. Úžasné miesta na surfovanie

Surferi z celého sveta sem prichádzajú aby sa nechali unášať jednými z najlepších vĺn na svete. Jedno z popredných miest na surfovanie v krajine sa nachádza v Playa Tamarindo (len pár krokov od našej EF školy). Podmienky na surfovanie sú skvelé aj pre začiatočníkov aj skúsených profesionálov. Okrem toho, cesta od pobrežia k pobrežiu trvá iba 6 hodín, takže miesta na surfovanie svetovej triedy možno objavovať po celej krajine. Od drsných vĺn na Playa Hermosa na pobreží Tichého oceánu až po sudovité vlny na Puerto Viejo na karibskej strane.

3. Úžasné divožijúce zvireatá

Kostarika je domovom množstva voľne žijúcich živočíchov, presnejšie až 500 000 druhov. Od veľkého množstva farebných pralesných vtákov až po roztomilé leňochy a korytnačky. Kostarika je plná tých najexotickejších zvierat na svete. Preskúmajte vnútro džungle za zvukov ukecaných opíc alebo potápania sa medzi lamantánmi, korytnačkami a delfínmi aby ste boli svedkami žiarivého príkladu harmonického spolužitia divokej zveri a ľudí.

4. Chránené územia

Tento národ berie zachovanie svojej prirodzenej krásy vážne. Celkovo národné parky, rezervácie a chránené oblasti chránia približne 25 % územia krajiny – čo je najvyššie percento zo všetkých krajín na svete. Kostarika úspešne chráni 5 % svetovej biodiverzity a zároveň umožňuje návštevníkom zažiť tie najkrajšie predstavenia prírody. Vydajte sa do národného parku Tortuguero a uvidíte hniezdiace morské korytnačky alebo sa túlajte mangrovovými lesmi Parque Nacional Marino Las Baulas a potom sa vyberte na túru do parkov venovaných zachovaniu bohatej biodiverzity, ktorá obklopuje sopky.

5. Cenné prostredie

Kostarika je tiež hlavným mestom ekoturistiky na svete. Stredoamerický štát je v skutočnosti najšetrnejší k životnému prostrediu na planéte a vedie cestu v boji proti klimatickým zmenám. Prvých 75 dní v roku 2015 využívala Kostarika iba obnoviteľnú elektrinu na všetku svoju elektrinu.

6. Úžasné dobrodružstvo

Kostarika je dobrodružná krajina a je rajom pre všetkých milovníkov adrenalínu – od skúšania zip-line v džungli až po skákanie bungee jumpingu z mosta, ak sa cítite obzvlášť odvážne. Ak uprednostňujete skôr aktivity bližšie k zemi, čo takto raftovať na divokých perejách alebo si oddýchnuť na kanoe cez pokojnejšie rieky daždového pralesa alebo vôd oceánu?  Môžete tiež stráviť dopoludnie šnorchlovaním v azúrových vodách alebo windsurfingom pozdĺž nedotknutého pobrežia a potom sa vydať do vnútrozemia na túru alebo trek k aktívnej sopke.

7. Ohromujúca scenéria

Spomínali sme už, že scenéria je úchvatne krásna? Nájdete tu niektoré z najpozoruhodnejších krajiniek od dažďových pralesov po sopky a vodopády. Môžete sa okúpať v horúcich prameňoch Rio Celeste alebo v bazéne vodopádu Nauyaca, alebo sa zobudiť v tieni sopky počas objavovania bujného vnútrozemia Kostariky. A to sme ešte nezačali hovoriť o úžasných západoch slnka ...

8. Nočný život

Trblietavé západy slnka môžu signalizovať koniec dňa, ale keď slnko zapadá, postupne sa prebúdza aj nočný život. Tamarindo je obzvlášť obľúbeným miestom na oslavu Pura Vida v neskorých hodinách. Vyberte sa do surferského mestečka Jacó aby ste okúsili jeho preslávenú párty atmosféru a určite navštívte hlavné mesto San Jose aby ste zažili legendárnu, zábavu-milujúcu kultúru latinskoamerického mesta.

9. Úžasné jedlo ( a jedna z najkvalitnejších káv na svete )

Gurmáni sú tu v nebi vďaka tomu najlepšiemu z latinskoamerickej a karibskej kuchyne, ktoré v kombinácii vytvárajú celý rad chutných jedál zameraných na čerstvé ryby, ovocie a zeleninu. Ak patríte k čokoholikom, Kostarika váš očarí s jej uznávanými domácimi produktami. A potom je tu káva. Kostarika produkuje jednu z najkvalitnejších káv na svete a miestni sú právom hrdí na ich najznámejší produkt. Náš tip pre všetkých milovníkov kávy: vydajte sa na plantáže, ktoré zdobia pohorie Tilaran a ochutnajte čistú chuť Latinskej Ameriky.

10. Šťastní ľudia

Vzhľadom na všetky uvedené dôvody nie je prekvapujúce, že Kostaričania sú oficiálne najšťastnejšími ľuďmi na planéte. Index Happy Planet zoraďuje národy na základe blahobytu obyvateľstva, priemernej dĺžky života a ekologickej stopy krajiny. A to je ďalší dôkaz toho, že všetci potrebujeme dostať do našich životov trochu Pura Vida...

Image by Mike Vondran, Flickr / Creative Commons

Študuj s nami španielčinu na KostarikeZisti viac
Získajte najnovšie informácie o cestovaní, jazykovom vzdelávaní a kultúre v GO newslettriZaregistrujte sa